main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 oktober 2024 — 15:39

Het Simplisties Verbond blaast vijftig kaarsjes uit: ‘Impact op de maatschappij’

“Nederland is een van het aller ingewikkeldste landen ter wereld”, spraken Van Kooten en De Bie uit in hun eerste uitzending van het Simplisties Verbond in 1974. Volgens directeur van Museum voor Beeld en Geluid Eppo van Nispen tot Sevenaer is de humor van de komieken anno 2024 nog altijd actueel. “Dat is de kracht van deze twee geniën geweest.”

Het Simplisties Verbond bestaat vijftig jaar en dat is reden voor een feestje. “Ze bedachten alles echt zelf. Zelf zeiden ze: het kwam zo, maar ze hadden een hele goede kijk op wat er speelde”, vertelt Van Nispen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Generaties groeiden op met de humor van Kees van Kooten en Wim de Bie, vertelt Van Nispen. De typetjes die de heren neerzetten waren allemaal raak. “Vergeet niet hoe belangrijk die grimeur is geweest om iets neer te zetten. Die Akkermans ís gewoon professor doctor Akkermans. Dat wordt dan een ding, dat is heel knap. Voor onze generatie zijn dat heel belangrijke dingen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Succesvol

Het succes van de twee komieken is volgens Van Nispen deels te wijten aan het feit dat er vijftig jaar geleden nog maar weinig televisiezenders te ontvangen waren in Nederland. “Nu is dat veel meer verspreid en is het veel minder makkelijk om in een keer een heel groot publiek te vinden.”

Toch neemt dit niet weg welke impact Van Kooten en De Bie hadden op de maatschappij. Zo zijn er 44 woorden opgenomen in de Dikke van Dale, waaronder regelneef en doemdenken. “Ze konden letterlijk de relativerende trends herkennen”, vertelt Van Nispen.

Koning Willem-Alexander is fan

Ook koning Willem-Alexander is fan van het duo. Hij zei ooit in een interview met Wilfried de Jong: “Dankzij Van Kooten en De Bie heb ik heel snel Haags geleerd. En ik vond ook dat ik het moest leren.”

“Hij was een keurig jongetje uit ’t Gooi en ging als puberjongen naar Den Haag”, verklaart koningshuisdeskundige Justine Marcella. “Het heeft hem ontzettend geholpen om wat meer de taal te spreken die daar gebruikt werd.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier gratis terug op NPO Start.

Overleden

Vorig jaar maart overleed cabaretier en schrijver De Bie op 83-jarige leeftijd. Hij kampte toen al jaren met ernstige gezondheidsproblemen.

Een team van televisiekenners riep Van Kooten en De Bie in 2020 uit tot het allerbeste duo uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. De jury beoordeelde een lijst van zestig koppels. Het belangrijkste criterium was de vraag in hoeverre zij elkaar versterkten als zij samen op televisie te zien waren.

Lees ook:

Cabaretier en schrijver Wim de Bie op 83-jarige leeftijd overleden

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer

Sandra moest maanden na nachtelijke aanval nog de dader aanwijzen: ‘Herkenningskans gaat achteruit’

In 2010 werd onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel aangevallen op straat. Een angstaanjagend moment, waar ze gelukkig zonder kleerscheuren vanaf kwam. Maanden later werd haar…

Lees meer