Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Het Simplisties Verbond blaast vijftig kaarsjes uit: ‘Impact op de maatschappij’

Matthijs Meulblok

"Nederland is een van het aller ingewikkeldste landen ter wereld", spraken Van Kooten en De Bie uit in hun eerste uitzending van het Simplisties Verbond in 1974. Volgens directeur van Museum voor Beeld en Geluid Eppo van Nispen tot Sevenaer is de humor van de komieken anno 2024 nog altijd actueel. "Dat is de kracht van deze twee geniën geweest."

Het Simplisties Verbond bestaat vijftig jaar en dat is reden voor een feestje. "Ze bedachten alles echt zelf. Zelf zeiden ze: het kwam zo, maar ze hadden een hele goede kijk op wat er speelde", vertelt Van Nispen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Generaties groeiden op met de humor van Kees van Kooten en Wim de Bie, vertelt Van Nispen. De typetjes die de heren neerzetten waren allemaal raak. "Vergeet niet hoe belangrijk die grimeur is geweest om iets neer te zetten. Die Akkermans ís gewoon professor doctor Akkermans. Dat wordt dan een ding, dat is heel knap. Voor onze generatie zijn dat heel belangrijke dingen."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Succesvol

Het succes van de twee komieken is volgens Van Nispen deels te wijten aan het feit dat er vijftig jaar geleden nog maar weinig televisiezenders te ontvangen waren in Nederland. "Nu is dat veel meer verspreid en is het veel minder makkelijk om in een keer een heel groot publiek te vinden."

Toch neemt dit niet weg welke impact Van Kooten en De Bie hadden op de maatschappij. Zo zijn er 44 woorden opgenomen in de Dikke van Dale, waaronder regelneef en doemdenken. "Ze konden letterlijk de relativerende trends herkennen", vertelt Van Nispen.

Koning Willem-Alexander is fan

Ook koning Willem-Alexander is fan van het duo. Hij zei ooit in een interview met Wilfried de Jong: "Dankzij Van Kooten en De Bie heb ik heel snel Haags geleerd. En ik vond ook dat ik het moest leren."

"Hij was een keurig jongetje uit 't Gooi en ging als puberjongen naar Den Haag", verklaart koningshuisdeskundige Justine Marcella. "Het heeft hem ontzettend geholpen om wat meer de taal te spreken die daar gebruikt werd."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier gratis terug op NPO Start.

Overleden

Vorig jaar maart overleed cabaretier en schrijver De Bie op 83-jarige leeftijd. Hij kampte toen al jaren met ernstige gezondheidsproblemen.

Een team van televisiekenners riep Van Kooten en De Bie in 2020 uit tot het allerbeste duo uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. De jury beoordeelde een lijst van zestig koppels. Het belangrijkste criterium was de vraag in hoeverre zij elkaar versterkten als zij samen op televisie te zien waren.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau