Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Coenradie (Justitie en Veiligheid) wil Nederlandse gevangenen opsluiten in Estland

Rick Hartkamp

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie (PVV) onderzoekt de mogelijkheid om Nederlandse gevangenen op te sluiten in Estland. Op die manier wil de bewindsvrouw de gevangenistekorten in Nederland tegengaan, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het Nederlandse gevangeniswezen kampt al langere tijd met personeel- en celtekorten. Coenradie reisde daarom af naar de Baltische Staten, om te kijken of Nederland Estse cellen kan huren. Daar zitten nog financiële, juridische en praktische haken en ogen aan, zegt ze.

Het plan stuit op veel kritiek in de Kamer, ook van de coalitiepartijen. "De Kamer heeft veel vragen en die heb ik ook. Ik heb nu niet de luxe om te zeggen: we onderzoeken het niet. We onderzoeken alles en daar is Estland ook een voorbeeld van", aldus de staatssecretaris.

Estse bewakers in Nederland inzetten?

Estse bewakers in Nederlandse gevangenissen laten werken is niet de oplossing, zegt Coenradie. "We hebben namelijk niet alleen een tekort aan mensen, maar ook aan cellen. Daarom kijken we naar een locatie in het buitenland." Het is geen nieuw idee. "Jaren geleden hebben we dit ook voor Noorwegen gedaan. We zijn bekend met het principe."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

GroenLinks-PvdA-Kamerlid Esmah Lahlah zet haar vraagtekens bij het bezoekrecht en het werk voor advocaten, mocht deze maatregel er komen. De Raad van Europa maakt zich daarnaast zorgen om de omstandigheden waar gevangenen in Tartu, een stad in het oosten van Estland, zich in bevinden. "Zodra ik antwoorden heb, ga ik de Kamer informeren", zegt de staatssecretaris.

Budgetbajes

Daarnaast lopen nog bijna 3500 zogeheten zelfmelders rond die de cel in moeten. Dit zijn mensen die een korte straf moeten uitzitten, maar vanwege gevangenistekorten zitten zij nog thuis. "Ik spreek slachtoffers die veel boosheid ervaren over de situatie. Dat is terecht. Daarom moeten deze mensen alsnog zo snel mogelijk de cel in."

Een taaie klus, geeft Coenradie toe. Ze kijkt naar andere detentieconcepten, waaronder de zogenaamde budgetbajes. Mensen die voor een kleiner vergrijp veroordeeld zijn, worden daar bij elkaar gezet. Dat kost minder personeel. "Zo kunnen we deze mensen versneld wegwerken."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Op het terrein van PI Veenhuizen zijn vanaf het eerste kwartaal van 2025 veertig plekken beschikbaar voor het plaatsen van zelfmelders met een straf tot twee weken. De helft van de 3445 zelfmelders die niet zijn opgeroepen om hun straf uit te zitten, hebben een veroordeling tot twee weken openstaan.

"In een jaar kunnen we 1000 mensen wegwerken", zegt Coenradie over deze maatregel. Daarnaast pleit ze ervoor om het aantal meerpersoonscellen uit te breiden.

Contact tussen topcriminelen in EBI

In september kwam naar buiten dat in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught contact is geweest tussen topcriminelen Ridouan Taghi, Saïd R. en Willem Holleeder. "Dit is voor mijn tijd gebeurd. Tijdens mijn aanstelling ben ik hier niet over geïnformeerd", wil ze daarover kwijt. "Op het moment dat er incidenten zijn, wil ik daar goed over geïnformeerd worden."

Gevangenen in de EBI gingen vorige maand in hongerstaking, omdat ze vinden dat de leefomstandigheden inhumaan zijn. "Wij hebben in Nederland geen inhumaan gevangenisbeleid. Dat beeld heb ik totaal niet. Het gevangeniswezen is juist heel behoorlijk en humaan."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau