Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. "Artikel 64 van de Grondwet zegt dat ook. Het hoeven niet direct nieuwe verkiezingen te worden."
De laatste verkiezingen liggen nog geen jaar achter ons. Mocht het kabinet, "moet je met elkaar zeggen of het verstandig is om een nieuwe informateur aan te stellen. Om te kijken op welke manier ze er wel uit komen, in plaats van dat we maar bezig blijven met verkiezingen, praten en ruziemaken".
Luister de podcast. De tekst gaat hieronder verder.
Stop met symboolpolitiek
Bikker vindt dat het kabinet aan de slag moet met de grote verantwoordelijkheid die het heeft gekregen van de kiezer. "Natuurlijk zal ik het soms niet met ze eens zijn, maar dat is een democratie. Ik vind het heel belangrijk dat dit kabinet aan de slag is in plaats van al dat gedoe dat de hele tijd aan de hand is."
De CU-leider verwijst naar de in haar ogen gevoerde symboolpolitiek door verschillende ministers. Bijvoorbeeld "ministers die iets in het buitenland hebben opgestoken, waarvan het buitenland zegt: sorry, dat zat toch echt even anders". Bikker doelt hierbij op onder andere de 'bordjes van PVV-minister Faber in Denemarken' en 'het gesprek met Oeganda' door PVV-minister Klever.
Tegen de spoedwet
Ze hoopt dat het kabinet deze week nog uit de asielimpasse weet te komen. "Er is hier heel wat nodig en die verantwoordelijkheid hebben die vier partijen nu. Dus ga nu vooral niet flirten met de stembus, maar ga aan de slag. Dat heeft het land nodig."
Bikker is tegen een mogelijke spoedwet om het asielvraagstuk op te lossen. In dat geval vindt ze dat de Kamer terug moet komen van het geplande reces. "Ik ben er heel helder in. Als het gewoon eerst via de Tweede en daarna langs de Eerste Kamer gaat, dan zit je in een normaal wetgevingsproces. Dan kan ik er inhoudelijk van alles van vinden."
Grenscontroles
De ChristenUnie is daarnaast niet tegen mogelijke grenscontroles om kansarme asielzoekers te weren. Duitsland heeft die momenteel al ingevoerd, Oostenrijk deels en Frankrijk heeft de plannen al gesmeed. "Ik vind dat we dat niet moeten uitsluiten", zegt Bikker. "Vluchtelingen die het aan de ene kant nodig hebben kunnen dan nog steeds door. Maar mensen die hier niet horen te zijn, daarvan kan je eerder zeggen: het is niet aan de orde en hier is de deur in ons land."