main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 oktober 2024 — 12:02

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een “showroom van de toekomst”, zegt onderzoeker Maarten Schrama in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. “We hebben radicale ideeën.”

Het team onderzoekt in het polderlab de toekomstige mogelijkheden van het veenweidegebied. Eén van deze “wilde experimenten” is dus het telen van rijst. “Ik had niet verwacht dat het zou lukken, maar dit zijn de eerste Nederlandse polderrijstvelden”, zegt Schrama, terwijl hij met trots naar de velden kijkt.

Klimaatverandering

Dat dit nu in Nederland mogelijk is, komt door klimaatverandering. “Vijftig jaar geleden hadden we onmogelijk rijst kunnen verbouwen. Inmiddels is het warm genoeg in Nederland.” In Italië wordt het daarentegen steeds moeilijker, ziet hij. “Rijst verbouwen in Europa schuift op naar het noorden.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De toekomst van het telen van wat eerst puur buitenlandse producten waren, ziet er dus goed uit. Maar dit onderzoek doet de Universiteit Leiden niet alleen. “Wij kijken en meten vooral, maar we doen dit samen met een boer.”

Het verdienmodel

Die boer en tevens rijstteler is Sander Roeleveld. Hij geeft aan dat huisgemaakte risotto nog niet winstgevend is. “Ik verdien hier mijn geld aan omdat ik samenwerk met de wetenschap. Ik krijg één dag in de week betaald. Daar kan ik niet van leven, ik ben daarnaast afhankelijk van fondsen.”

Deze fondsen helpen Roeleveld om de eerste paar jaar door te komen. “Als dat lukt, kan je de rijst opschalen.” Ze kunnen de rijst verkopen, maar er komt ook een verdienmodel aan vanuit de politiek, voorspelt hij. “We slaan CO2 op in de grond en zorgen voor biodiversiteit. Er zit meer dan één model aan vast, wat we allemaal uitproberen.”

Terwijl hij in de Hollandse miezerregen bij de velden staat, voorspelt hij een grote toekomst voor de Nederlandse veenteelt. “Ik zie een lappendeken van meerdere teeltsoorten voor me, maar ook met de koeien en het grasland. Dat cultuurlandschap willen we behouden, naast Hollandse rijst.”

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie. Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Lees ook:

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Vanavond: Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Oud-burgemeester van Amsterdam, voormalig PvdA-leider en oud-staatssecretaris van Asiel in Paars 2 Job Cohen;
  • JA21-Senator Annabel Nanninga;
  • En met politiek commentator van het AD Hans van Soest.
Maandag 20.30 uur
Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer