Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

Rick Hartkamp

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een "showroom van de toekomst", zegt onderzoeker Maarten Schrama in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. "We hebben radicale ideeën."

Het team onderzoekt in het polderlab de toekomstige mogelijkheden van het veenweidegebied. Eén van deze "wilde experimenten" is dus het telen van rijst. "Ik had niet verwacht dat het zou lukken, maar dit zijn de eerste Nederlandse polderrijstvelden", zegt Schrama, terwijl hij met trots naar de velden kijkt.

Klimaatverandering

Dat dit nu in Nederland mogelijk is, komt door klimaatverandering. "Vijftig jaar geleden hadden we onmogelijk rijst kunnen verbouwen. Inmiddels is het warm genoeg in Nederland." In Italië wordt het daarentegen steeds moeilijker, ziet hij. "Rijst verbouwen in Europa schuift op naar het noorden."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De toekomst van het telen van wat eerst puur buitenlandse producten waren, ziet er dus goed uit. Maar dit onderzoek doet de Universiteit Leiden niet alleen. "Wij kijken en meten vooral, maar we doen dit samen met een boer."

Het verdienmodel

Die boer en tevens rijstteler is Sander Roeleveld. Hij geeft aan dat huisgemaakte risotto nog niet winstgevend is. "Ik verdien hier mijn geld aan omdat ik samenwerk met de wetenschap. Ik krijg één dag in de week betaald. Daar kan ik niet van leven, ik ben daarnaast afhankelijk van fondsen."

Deze fondsen helpen Roeleveld om de eerste paar jaar door te komen. "Als dat lukt, kan je de rijst opschalen." Ze kunnen de rijst verkopen, maar er komt ook een verdienmodel aan vanuit de politiek, voorspelt hij. "We slaan CO2 op in de grond en zorgen voor biodiversiteit. Er zit meer dan één model aan vast, wat we allemaal uitproberen."

Terwijl hij in de Hollandse miezerregen bij de velden staat, voorspelt hij een grote toekomst voor de Nederlandse veenteelt. "Ik zie een lappendeken van meerdere teeltsoorten voor me, maar ook met de koeien en het grasland. Dat cultuurlandschap willen we behouden, naast Hollandse rijst."

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie. Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau