main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2024 — 12:03

Wanneer NSC-leider Pieter Omtzigt terugkeert, weet niemand: ‘Moeilijk te zeggen wie de baas is’

Het is nog onduidelijk wanneer NSC-leider Pieter Omtzigt terugkeert in Den Haag. Dat zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther. NSC’ers erkennen in gesprek met zijn krant dat Omtzigt zich op de achtergrond met het reilen en zeilen van de partij bemoeit.

Onder toeziend oog van Omtzigt versloeg het vrouwenelftal van FC Twente gisteravond het Engelse Chelsea in de Champions League (3-1). Omtzigt liet vijf weken geleden op X weten ‘even een stap terug’ te doen. Dat deed hij op doktersadvies, zei tijdelijk NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.

Sindsdien zag De Winther Omtzigt nog niet in het openbaar. “Het ziet er nog niet heel erg hoopvol uit”, zegt de journalist bij het zien van een foto van de NSC-leider in het voetbalstadion.

“Het is natuurlijk een momentopname, maar wat ik ook hoor van NSC, van ministers en staatssecretarissen, is dat men hoopt dat hij terugkomt, maar dat dit nog niet het moment is. Kennelijk is daar meer tijd voor nodig”, zegt De Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Hij bemoeit zich vanuit Enschede’

Hij benadrukt dat Omtzigt niet plat op de bank ligt. “Die indruk heb ik nooit gehad en NSC’ers geven ook toe: hij bemoeit zich vanuit Enschede met een heleboel dingen. Hij heeft contact met Eddy van Hijum (minister van Sociale Zaken, red.), maar ook met Nicolien van Vroonhoven, die tijdelijk zijn functie overneemt.”

Dat Omtzigt zich op de achtergrond met NSC bezighoudt, wordt door de partij dus niet ontkend. De Telegraaf schrijft: ‘Maar dat zorgt voor ongemak elders in de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. Zeker nu die samenwerking deze weken onder hoogspanning staat door de impasse in het asieldossier. Want met wie wordt er nu eigenlijk onderhandeld?’

“Op dit moment is het heel moeilijk om vast te stellen wie nou eigenlijk de baas is”, zegt De Winther. “De coalitie onderhandelt over de toekomst van het asielbeleid. Mocht hij terugkeren, vindt Omtzigt dan wat is onderhandeld ook goed? Schaart hij zich achter het resultaat van Nicolien van Vroonhoven? Er zijn best wat onzekerheden waar de NSC-coalitie zich zorgen over maakt.”

Niet officieel ziek

Overigens heeft Omtzigt zich niet officieel ziekgemeld. “Dat is dus heel merkwaardig. Hij is nu gewoon afwezig en dat betekent dat er een Kamerlid in de coalitie ontbreekt. Dat is vorige week met een stemming cruciaal gebleken. De afwezige stem van Omtzigt zorgde ervoor dat de andere kant van de Kamer een meerderheid kreeg.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

“Dus de vraag is hoelang je kan volhouden dat iemand ziek is, als hij zich niet officieel ziek meldt”, aldus De Winther.

Gesprekken over toekomst

In gesprek met De Telegraaf erkent Van Hijum dat binnen NSC wordt gesproken met Omtzigt over de toekomst van hem en zijn rol in de partij. “Dat bespreken we met elkaar, maar daar doe ik verder geen mededelingen over.”

“Pieter werkt aan zijn herstel thuis. Wanneer dat af is, kan hij alleen zelf bepalen en vaststellen. Hij is wel de partijleider. We zitten hier allemaal dankzij Pieter, zo simpel is het”, aldus de NSC-bewindsman.

Lees ook: 

Kabinet amateuristisch, zegt Wouter de Winther: ‘Men doet maar wat, alsof ze met stage bezig zijn’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer