main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2024 — 11:25

Oud-Kamervoorzitter Arib wil naam zuiveren en klaagt Staat aan: ‘Niet kansloos’

Voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib (PvdA) klaagt de Staat aan vanwege het onderzoek dat werd uitgevoerd naar haar functioneren. Twee jaar geleden kwamen er beschuldigingen naar buiten over mogelijk grensoverschrijdend gedrag tijdens haar Kamervoorzitterschap. Zij wil laten vaststellen dat het onderzoek naar haar onrechtmatig is geweest.

“Arib is een straatvechter. Die is niet voor niks gekomen waar ze is”, vertelt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze heeft jarenlang, ook in haar eigen partij, strijd gevoerd om bijvoorbeeld op een verkiesbare plek te komen. Ze is met voorkeurstemmen ooit omhoog gekomen en is uiteindelijk tot Kamervoorzitter opgeklommen. Dat zegt ook wel iets over hoe zij in het leven staat.”

Dat er vervolgens een onderzoek plaatsvond naar haar functioneren als Kamervoorzitter gaat er bij Arib niet in. “Op deze manier is ze min of meer gediskwalificeerd voor het Kamerlidmaatschap en met terugwerkende kracht voor het Kamervoorzitterschap”, zegt De Winther. “Dat laat ze zich niet overkomen. Ze wil eerherstel en gaat daarom naar de rechter.”

Rol van Bergkamp en Bosma

Toenmalig Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) gaf de officiële opdracht voor het onderzoek. Destijds zat huidig voorzitter Martin Bosma (PVV) als ondervoorzitter in het Presidium (de dagelijkse leiding van de Tweede Kamer). Toen namen Bosma en PVV-leider Geert Wilders het nog voor haar op.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

“Bosma heeft wat dat betreft een bijzondere rol vervult. Die was min of meer een maatje van Arib in het Presidium toen zij voorzitter was. Inmiddels is hij zelf Kamervoorzitter en erft dus de eerdere beslissingen die door het vorige Presidium zijn genomen”, vertelt De Winther. “Hij heeft zich nooit niet of nauwelijks uitgelaten, behalve dat hij het allemaal heel erg vindt.”

De Winther is vooral benieuwd of de rechter iets al zeggen over het handelen van het Presidium. “Dan is een reactie van het Presidium onvermijdelijk geworden. Maar het gaat Arib niet alleen daar om, maar ook om de mensen die aan dat onderzoek hebben meegewerkt en diskwalificaties hebben gegeven aan haar tijd als Kamervoorzitter, waarvan zij zegt dat het schandelijk is geweest.”

Maakt Arib kans?

Of ze kans maakt is de vraag, maar De Winther acht het niet onmogelijk. “Ik ben geen jurist, maar ik weet wel dat het buitengewoon omstreden is dat er een Presidium zat dat eigenlijk ook niet zo goed wist wat ze met de zaak aan moesten.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier terug op NPO Start!

“Wat wel is gebeurd, is dat haar reputatie te grabbel is gegooid. Er is van alles op straat gegooid”, vertelt De Winter. “Dat valt wel onder de verantwoordelijkheid van het Presidium, destijds voorgezeten door Bergkamp.”

Lees ook:

De kwestie Arib toont aan dat er harde regels moeten komen voor onderzoeksbureaus: ‘Het is het Wilde Westen’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer