main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2024 — 15:14

ADE niet alleen voor jongeren: deze boomers gaan helemaal los dit weekend

Dit weekend trilt Amsterdam op zijn grondvesten dankzij het Amsterdam Dance Event (ADE), het grootste dancefestival ter wereld. Wat ooit voornamelijk het domein was van jongeren, trekt tegenwoordig een steeds diverser publiek. Opvallend is dat er dit jaar een bijzondere groep feestgangers opduikt: senioren. Zij bewijzen dat er geen leeftijdsgrens zit aan dansen en muziek.

De dansscène is al lang niet meer alleen voor de jonge generatie. Terwijl we gewend zijn om twintigers en dertigers te zien losgaan op de elektronische beats, is er een groeiende trend van ouderen die met evenveel enthousiasme de dansvloer opzoeken. Het Amsterdam Dance Event speelt in op deze trend en organiseert dit jaar speciale programma’s gericht op senioren.

“We draaien heel divers, muziek uit de jaren 40, 50, 60, 70 én 80”, zegt Esther van Lune in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Van Lune is producent van Het Danspaleis, dat zich dit weekend specifiek richt op ouderen. “Je merkt gelijk dat het herinneringen oproept, dat mensen makkelijker in beweging komen en dat er heel veel herkenning is. De verhalen over vroeger komen heel vaak los.”

“Wat moet ik anders? Achter de geraniums?”

De sfeer zit er al vroeg op de dag goed in bij de senioren. “Lekkere muziek en ik voel me weer jonger dan ik ben”, zegt een enthousiaste bezoeker. “Je bent onder de mensen, het is gezellig. Wat wil je nog meer? En wat moet ik anders doen? Achter de geraniums gaan zitten? Die heb ik niet. Ik heb alleen maar orchideeën!”

Lees ook:

Zo’n 150.000 mensen lopen risico op blijvende gehoorschade tijdens ADE, ‘maar we zetten de muziek niet zachter’

Door: Steve Oosterkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze wereldvrede’

In de nieuwe serie ‘Missie Middendorp’ van Omroep WNL bezoekt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt…

Lees meer

Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer

CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer