Paniek bij Democraten, paar weken voor verkiezingen: ‘Alle alarmbellen gaan af’
De Democratische partij verkeert in grote onzekerheid, slechts weken voor de Amerikaanse verkiezingen. Dat zegt Amerikakenner Raymond Mens in Goedemorgen Nederland op NPO 1. In de meeste peilingen heeft presidentskandidaat Kamala Harris een nipte voorsprong op Donald Trump, maar dat is mogelijk niet genoeg.
Nadat bekend was dat Harris het stokje had overgenomen van president Joe Biden, steeg ze rap in de peilingen. Maar volgens Mens zijn de wittebroodsweken voorbij. Sterker nog, de partij van Harris is in paniek geraakt. "Alle alarmbellen zijn afgegaan. Ze kijken naar de allerlaatste peilingen en concluderen: we hebben ontzettend veel geld en het enthousiasme is er, maar de peilingen laten zien dat Trump iets anders heeft: het momentum."
De Democraten overwegen nu of Harris vaker interviews zou moeten geven. Ze proberen ook wanhopig om een nieuw debat met Trump te organiseren, maar hij weigert. "Je merkt dat de partij zich zorgen maakt", zegt de Amerikakenner.
'Democraten vinden Trump een groot, oranje monster'
Morgen zal Harris geïnterviewd worden door Fox News, een zender die doorgaans kritisch is op de Democraten. Volgens Mens een slimme zet. "Vanuit het oogpunt van de Democraten is Trump een groot, oranje monster dat de Amerikaanse democratie bedreigt. Zij denken dat als Trump wint, de democratie wordt aangetast. Ze zien dat het een nek-aan-nekrace is en moeten meer risico nemen."
In de meest recente nationale peiling van The New York Times staat Harris op 50% van de stemmen en Trump op 47%. Mens: "Maar als je alle peilingen bij elkaar gooit, dan zie je dat het wat dichter bij elkaar ligt én dit zijn de landelijke peilingen. Daar win je in Amerika de poedelprijs mee. Het gaat om de kiesmannen."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
In de VS gaan de stemmen van kiezers naar 538 kiesmannen. De kandidaat van de partij die een staat wint, krijgt alle kiesmannen van die staat achter zich, ook bij een miniem verschil in stemmen. Een kandidaat kan zo landelijk minder stemmen krijgen en toch de verkiezingen winnen. "In de swing states, die staten die gaan bepalen wie welke kiesmannen krijgt, is het nog véél te spannend voor de Democraten."
Trump 'populairder dan ooit'
Ondertussen is Trump "populairder dan ooit", zegt Mens. "47 procent, dat is meer dan hij normaal zou krijgen", doelt hij op de peiling van The New York Times. "Grote groepen die normaal gesproken op de Democraten stemmen, mensen met een latino-achtergrond of zwarte Amerikanen, vinden Trump ook interessant."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Harris moet risico’s durven nemen, benadrukt Mens. "Het nadeel voor Kamala Harris is: er zijn geen gamechangers meer. Dit is zo'n enorm gepolariseerde verkiezing geworden, dat je vrij weinig kan doen. Maar je moet wát doen, bijvoorbeeld naar Fox gaan. Uiteindelijk is dit voor een heel belangrijk deel een opkomstcampagne."