main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 oktober 2024 — 13:31

Nederlandse ‘fiscalist van de sterren’ wacht jarenlange celstraf in de VS

Calvin Harris, Afrojack en Tiësto zaten allemaal in zijn portfolio, maar hoe lukte het de Nederlandse fiscalist Frank Butselaar om frauduleus advies te geven in die hoge regionen? Het Financieele Dagblad probeert in een nieuwe podcast over Butselaar daar antwoord op te krijgen.

“Butselaar begon als een heel normale adviseur in Het Gooi. Hij gaf advies aan particulieren en uiteindelijk kwamen daar ook een paar bekende Nederlanders bij”, vertelt Anna Dijkman, journalist bij het FD, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Er was weinig opvallends aan wat hij deed of hoe hij zich gedroeg.”

Butselaar begon zich op zeker moment te specialiseren in advies aan personen die internationaal werken, over verschillende landsgrenzen heen. “Deze mensen moesten in meerdere landen belasting betalen en dan betaal je dus dubbel, daarop speelde hij in en op die manier wist hij de grootste dj’s ter wereld aan zich te binden.”

De fiscalist had een simpele truc bedacht om belasting te omzeilen. “Onder zijn constructie hoefde je nergens meer belasting te betalen en dat kon door nergens echt te wonen. Je hopt dan van land naar land als het ware.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Op die methode kreeg Butselaar al snel kritiek van andere fiscalisten, maar dj’s gingen toch met hem in zee, ondanks dat ze zelf niet helemaal aan die regels konden voldoen. “AfroJack bijvoorbeeld had wel een huis hier in Nederland. Onder die regel mag dat dus niet.”

Jarenlange celstraf?

De fiscalist zit inmiddels een jaar in voorarrest in de VS. Begin november start zijn zaak. “De VS hebben hem uiteindelijk opgepakt. De dj’s gaan vrijuit omdat zij advies kregen van Butselaar is de redenering. Het proces kan lang duren maar de verwachting is dat Butselaar een jarenlange celstraf boven het hoofd hangt”, aldus Van Dijk.

Lees meer:

De finfluencer: betrouwbare adviseur of dief van je portemonnee? ‘Je kunt beter een boek van 20 euro kopen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer

Sterft de ambachtelijke klomp straks een langzame dood? ‘Bijna niemand loopt er nog dagelijks op’

Klompen worden al eeuwenlang gemaakt in Nederland. Toch dreigt het oeroude ambacht uit te sterven, vertelt Simone Gideonse in Stand van Nederland: Made in Holland…

Lees meer