main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 14 oktober 2024 — 13:56

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1. “Wij vinden dat op dit moment veel te voorbarig.”

Tijdens een debat met de Tweede Kamer dinsdag benadrukte defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) dat de Nederlandse steun voor Oekraïne om lid te worden van de NAVO ‘onomkeerbaar’ is. Volgens Vermeer is het een “non-discussie”, omdat Oekraïne geen lid kan worden zolang het in oorlog is.

“Het kabinet kan het wel wensen en zeggen dat het mooi is als de NAVO zich verder uitbreidt, met landen als Georgië en Oekraïne, maar een land dat in oorlog is, kan per definitie geen lid worden”, zegt het Kamerlid. “Je kan niet zeggen dat het een onomkeerbaar pad is, want wij weten helemaal niet hoe Oekraïne uit deze oorlog gaat komen. Welke regering zit er op dat moment? Welke afspraken kunnen daarmee gemaakt worden?”

Bovendien moet het land voor toetreding aan strenge eisen voldoen. “Men kijkt naar zaken als: hoe is de democratie geregeld, hoe gaat het met diversiteit, is het leger volledig onder de controle van de regering en niet van generaals? Je moet dat echt heel zorgvuldig aanpakken.”

Sven op 1 gemist? Luister deze uitzending nu terug als podcast. 

‘Niet eerlijk tegenover Oekraïense bevolking’

Door te zeggen dat het lidmaatschap onomkeerbaar is, geeft het kabinet volgens Vermeer een verkeerd signaal. “Je zegt eigenlijk: ‘Het maakt niet uit wat jullie doen en wat de situatie is, jullie komen er altijd bij’. Dat vind ik geen juiste manier van managen van verwachtingen en ook niet eerlijk ten opzichte van de Oekraïense bevolking. Zij denken dan misschien dat het geregeld is, maar het is nog helemaal niet geregeld. Ik vind het gewoon niet oké om daar op deze manier op vooruit te lopen.”

Hij benadrukt: “Je kunt zeggen dat het je wens is en dat het verstandig zou zijn, maar je mag nooit zeggen: het is een onomkeerbaar proces. Dan hoef je de procedure ook niet meer te voeren.”

‘Kremlintaal’

Critici beschuldigen de BBB ervan dat hun standpunt de toetreding van Oekraïne zou bemoeilijken. Sommigen suggereren zelfs dat de partij ‘Kremlintaal’ uitslaat. “Dat is echt de grootste flauwekul”, reageert Vermeer. “Het zou betekenen dat we het debat hierover niet meer mogen voeren en als je een andere mening hebt dan bepaalde mensen, dan ben je dus voor het Kremlin? Nou, dat is juist een tactiek die in het Kremlin wordt toepast.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hij noemt toetreding van Oekraïne tot de NAVO “een logische wens”, maar: “het is volstrekt op de zaken vooruit lopen. Het land is in oorlog en je moet net als andere landen een normale procedure volgen. Dat kan nog wel acht tot tien jaar duren”.

BBB wil gemeenten in

Ondertussen kondigde BBB vandaag aan in 2026 mee te willen doen aan gemeenteraadsverkiezingen in 20 tot 30 gemeenten, waaronder in Amsterdam. “In een aantal gemeenten zijn wij echt een aanvulling met een andere benadering”, zegt Vermeer.

Hoewel de partij nog niet precies weet in welke gemeenten ze zal deelnemen, kunnen geïnteresseerden zich alvast aanmelden.

Lees ook: 

Van der Plas (BBB) wil Amsterdam ‘redden’: ‘Gezond verstand terugbrengen in de hoofdstad’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer

Sterft de ambachtelijke klomp straks een langzame dood? ‘Bijna niemand loopt er nog dagelijks op’

Klompen worden al eeuwenlang gemaakt in Nederland. Toch dreigt het oeroude ambacht uit te sterven, vertelt Simone Gideonse in Stand van Nederland: Made in Holland…

Lees meer

Kluun gaat in gesprek met Tweede Kamer over btw-verhoging op boeken

Schrijver Kluun gaat donderdag samen met een boekhandelaar en een onderzoeker van economisch onderzoeksbureau Decisio in gesprek met leden van de Tweede Kamer over de…

Lees meer

NSC-kamerlid Welzijn pleit voor crisiswet om woningtekort aan te pakken: ‘We moeten de regie écht kunnen pakken’

Het kabinet zet in op 100.000 woningen bouwen per jaar, maar vooralsnog lijkt dit verre van haalbaar. NSC-Kamerlid Merlien Welzijn pleit voor een crisiswet om…

Lees meer

PvdA-prominent Rob Oudkerk: ‘Fuseren met GroenLinks is het einde van de PvdA’

Een groeiend aantal PvdA-prominenten spreekt zich uit tegen de voorgenomen fusie met GroenLinks. Oud-politicus Rob Oudkerk vreest dat de fusie het einde inluidt van zijn…

Lees meer