Zeven keer meer honden in beslag genomen sinds coronaperiode
Sinds de coronapandemie heeft de politie flink meer honden in beslag genomen die verwaarloosd en mishandeld werden of agressief gedrag vertoonden. In de eerste acht maanden van 2024 haalde de politie 535 honden weg bij hun eigenaren. Dat is zeven keer zo hoog als in dezelfde periode in 2018, blijkt uit cijfers die ANP bij de politie opvroeg.
Volgens de politie heeft de coronapandemie mogelijk een impact gehad op de stijging. “In die periode zagen we dat mensen vaker een huisdier namen en daar nu, na de pandemie, geen tot weinig aandacht meer aan kunnen geven”, laat een woordvoerder weten.
Ook zag de politie een toename van het aantal telefoontjes over dierenmishandeling. Dit jaar werd al zo’n 10.000 keer een melding gemaakt. Een paar jaar eerder was dat nog de helft.
De Koninklijke Hondenbescherming noemt het een zorgelijke ontwikkeling dat het aantal in beslag genomen honden door verwaarlozing of mishandeling zo hard is gestegen.
Naast honden worden ook andere dieren steeds vaker in beslag genomen, met name katten. Dit jaar heeft de politie al zeker 565 keer een of meerdere dieren bij hun eigenaren weggehaald, terwijl ze in heel 2018 219 keer hoefde in te grijpen.
Geheim adres
Dieren die in beslag worden genomen gaan naar een geheim opvangadres. Anton Fennema, dierenarts bij AniCura, werkt in een dierenziekenhuis waar in beslag genomen dieren terechtkomen. Fennema ziet ook een toename van het aantal verwaarlozingen. “Voor de coronaperiode ging het vooral om agressieve dieren en incidenteel om verwaarlozing. Nu gaat het steeds vaker om verwaarlozing.” Dat komt volgens hem deels omdat er meer aandacht is voor dierenwelzijn. “Verwaarlozing is er altijd al geweest, maar we zijn minder tolerant geworden.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
Volgens Fennema is er in de meeste gevallen geen sprake van opzet. “Het zijn vaak mensen die zichzelf met moeite staande kunnen houden of in armoede leven. Voor hen is het een moeilijke situatie, omdat zij veel van hun dieren houden. In slechts enkele gevallen is er sprake van onwil.”
Na de inbeslagname kan de eigenaar het dier afstaan en wordt er een nieuwe plek voor het dier gezocht. In sommige gevallen keert het dier na een rechterlijke uitspraak terug naar de oorspronkelijke eigenaar.
Lees ook:
Kritiek op politievloggers onterecht: ‘Mensen denken dat ik niks nuttigs doe’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?
In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?
Luister het in de podcast via je favoriete app!
Heeft de monarchie economische waarde?
Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…
Lees meerWopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….
Lees meerStaatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…
Lees meerNog geen twee jaar na het stoppen van Nick & Simon heeft Nick Schilder zich ontpopt tot een volwaardig soloartiest. Zijn muziek doet het goed…
Lees meerAls het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…
Lees meerDe opgestapte staatssecretaris Folkert Idsinga is van X gegooid. Met dat opmerkelijke nieuws kwam De Telegraaf woensdag naar buiten. Idsinga zou op het medium een…
Lees meerAlex Pastoor nam afgelopen zomer onverwacht afscheid van het trainersvak in de voetballerij. De voormalige profvoetballer loodste Almere City naar de Eredivisie en wist de…
Lees meerHet Jordan Montessori Lyceum in Zeist heeft de ‘controle-app’ Magister de komende twee maanden afgesloten voor ouders. Wat schrijver Kluun betreft volgen meer scholen. ”Slechte…
Lees meerNog een week kan er gestemd worden op de zes genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs. Schrijver Kluun schoof donderdagochtend aan bij Goedemorgen Nederland om…
Lees meerTechmiljardair Elon Musk stak miljoenen in de campagne van Donald Trump en zijn mediaplatform X gebruikte hij om actief campagne te voeren voor de gekozen…
Lees meerDe politieke toekomst in Brussel van Eurocommissaris Wopke Hoekstra wordt donderdagochtend bepaald. De CDA’er ondergaat van 09.00 tot 12.00 uur een stevige ondervraging van het…
Lees meerDe verslagen Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft haar aanhang opgeroepen om de overwinning van Trump in de Verenigde Staten te accepteren. “We zullen hem helpen met…
Lees meerDe Duitse regeringspartij FDP heeft al zijn ministers teruggetrokken uit de coalitie. Het besluit volgt op het ontslag van minister van Financiën Christian Lindner door…
Lees meerMet Donald Trump als gekozen president van de Verenigde Staten is Europa in een nieuwe realiteit terechtgekomen, maar Amerika heeft ons ook nodig. Dat zegt…
Lees meerIn tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…
Lees meer