Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’
Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs om mooie koopjes uit te zoeken. “De jeugd van tegenwoordig wil elke keer wat nieuws hebben. Dan is vintage of tweedehands een goede optie”, zegt econoom Dirk Mulder in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
In de jaren 80 ontstonden in Nederland de eerste kringloopwinkels om spullen een tweede leven te geven, bedoeld voor mensen die niet veel te besteden hadden. Ron Janssen heeft met zijn vader Guus een kringloopwinkel en ziet de kringloopmania toenemen. “Van 10.00 tot 16.00 uur komen mensen spullen brengen, die we in principe allemaal aannemen. We zijn met alles blij”, zegt zoon Ron. Net als in de jaren 80 opereren kringloopwinkels nog zonder winstoogmerk.
Verschil tussen vintage en tweedehands
Ook komt de term vintage steeds vaker voor. Wat is nu precies het verschil? Tweedehands is een verzamelnaam voor spullen die al een eerdere eigenaar hebben gehad. Maar niet alle tweedehands producten kunnen worden bestempeld als vintage. Iets is pas vintage als het minstens 25 jaar oud is.
Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 83 procent van de Nederlanders weleens iets tweedehands koopt. Bijna de helft geeft kostenbesparing aan als argument.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Met name kleding is erg in trek onder jongeren, net als meubels, boeken en elektronica. “De platen zijn weer helemaal terug van weggeweest”, ziet Mulder. Jongeren struinen maar wat graag langs de kraampjes of tweedehands winkels, maar tweedehands online shoppen wordt ook steeds populairder.
Online tweedehands shoppen booming business
Sterker nog, vintage shoppen is via online platforms een booming business. “Dat is voor jonge mensen het makkelijkst. Aan de andere kant vinden jongelui het ook leuk om in de winkelstraat rond te lopen. Een hippe vintagewinkel is denk ik ook zeer gewild.”
De meningen zijn verdeeld. Een jonge voorbijganger geeft aan Vinted – een platform waar je tweedehands kleding kan kopen en verkopen – meer te gebruiken dan op de markt iets uit te zoeken. “Ik heb grote maten, dus soms is het moeilijk om iets fysiek te vinden.” Een andere jongere geeft aan liever naar de winkel te gaan, maar “tegenwoordig heb je op Zalando ook een categorie met tweedehands kleding”. Kortom, er zijn inmiddels meer dan genoeg online plekken om vintage kleding te scoren.
Meer van Stand van Nederland: Generatie Next, zien? Dat kan op NPO Start.
Volgens econoom Mulder lopen veel mensen, voornamelijk jongeren, binnen afzienbare tijd in vintage kleding. “Je ziet dat gewone retailers steeds meer met tweedehands gaan werken. Er komt een Europese wet dat we steeds meer circulair moeten zijn. Winkeliers die kleding op de markt brengen moeten ervoor zorgen dat de kleding opgehaald wordt en opnieuw gebruikt kan worden. “Retailers krijgen daarom steeds meer tweedehands rekken in hun winkel.
Markt gaat groeien
In de Verenigde Staten is de tweedehands markt 40 miljard dollar waard. Omgerekend is dat ongeveer 36,5 miljard euro. De verwachting is dat deze markt 20 tot 30 procent harder groeit dan de markt met de reguliere kledingsector. “Dat is een trend die je ook in Nederland gaat zien”, voorspelt Mulder. “Steeds meer mensen vinden het normaal en leuk om tweedehands te kopen.”
Het doorverkopen van tweedehands spullen is populairder dan ooit. Een jonge voorbijganger koopt vaak tweedehands kleding goedkoop in, waarna ze, als het haar toch niet helemaal staat, het kledingstuk voor meer geld verkoopt. Een andere persoon koopt tweedehands lampen, die ze opknapt en doorverkoopt. “Ik ga ze versieren en hoop dan iemand anders er blij mee te maken.”
De tweedehands markt is een booming business, ook onder jongeren. Hoe komt het dat steeds meer mensen neigen naar het kopen van gebruikte spullen? Kijk vrijdag om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Lees ook:
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer