main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 oktober 2024 — 11:34

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs om mooie koopjes uit te zoeken. “De jeugd van tegenwoordig wil elke keer wat nieuws hebben. Dan is vintage of tweedehands een goede optie”, zegt econoom Dirk Mulder in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

In de jaren 80 ontstonden in Nederland de eerste kringloopwinkels om spullen een tweede leven te geven, bedoeld voor mensen die niet veel te besteden hadden. Ron Janssen heeft met zijn vader Guus een kringloopwinkel en ziet de kringloopmania toenemen. “Van 10.00 tot 16.00 uur komen mensen spullen brengen, die we in principe allemaal aannemen. We zijn met alles blij”, zegt zoon Ron. Net als in de jaren 80 opereren kringloopwinkels nog zonder winstoogmerk.

Verschil tussen vintage en tweedehands

Ook komt de term vintage steeds vaker voor. Wat is nu precies het verschil? Tweedehands is een verzamelnaam voor spullen die al een eerdere eigenaar hebben gehad. Maar niet alle tweedehands producten kunnen worden bestempeld als vintage. Iets is pas vintage als het minstens 25 jaar oud is.

Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 83 procent van de Nederlanders weleens iets tweedehands koopt. Bijna de helft geeft kostenbesparing aan als argument.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Met name kleding is erg in trek onder jongeren, net als meubels, boeken en elektronica. “De platen zijn weer helemaal terug van weggeweest”, ziet Mulder. Jongeren struinen maar wat graag langs de kraampjes of tweedehands winkels, maar tweedehands online shoppen wordt ook steeds populairder.

Online tweedehands shoppen booming business

Sterker nog, vintage shoppen is via online platforms een booming business. “Dat is voor jonge mensen het makkelijkst. Aan de andere kant vinden jongelui het ook leuk om in de winkelstraat rond te lopen. Een hippe vintagewinkel is denk ik ook zeer gewild.”

De meningen zijn verdeeld. Een jonge voorbijganger geeft aan Vinted – een platform waar je tweedehands kleding kan kopen en verkopen – meer te gebruiken dan op de markt iets uit te zoeken. “Ik heb grote maten, dus soms is het moeilijk om iets fysiek te vinden.” Een andere jongere geeft aan liever naar de winkel te gaan, maar “tegenwoordig heb je op Zalando ook een categorie met tweedehands kleding”. Kortom, er zijn inmiddels meer dan genoeg online plekken om vintage kleding te scoren.

Meer van Stand van Nederland: Generatie Next, zien? Dat kan op NPO Start.

Volgens econoom Mulder lopen veel mensen, voornamelijk jongeren, binnen afzienbare tijd in vintage kleding. “Je ziet dat gewone retailers steeds meer met tweedehands gaan werken. Er komt een Europese wet dat we steeds meer circulair moeten zijn. Winkeliers die kleding op de markt brengen moeten ervoor zorgen dat de kleding opgehaald wordt en opnieuw gebruikt kan worden. “Retailers krijgen daarom steeds meer tweedehands rekken in hun winkel.

Markt gaat groeien

In de Verenigde Staten is de tweedehands markt 40 miljard dollar waard. Omgerekend is dat ongeveer 36,5 miljard euro. De verwachting is dat deze markt 20 tot 30 procent harder groeit dan de markt met de reguliere kledingsector. “Dat is een trend die je ook in Nederland gaat zien”, voorspelt Mulder. “Steeds meer mensen vinden het normaal en leuk om tweedehands te kopen.”

Het doorverkopen van tweedehands spullen is populairder dan ooit. Een jonge voorbijganger koopt vaak tweedehands kleding goedkoop in, waarna ze, als het haar toch niet helemaal staat, het kledingstuk voor meer geld verkoopt. Een andere persoon koopt tweedehands lampen, die ze opknapt en doorverkoopt. “Ik ga ze versieren en hoop dan iemand anders er blij mee te maken.”

De tweedehands markt is een booming business, ook onder jongeren. Hoe komt het dat steeds meer mensen neigen naar het kopen van gebruikte spullen? Kijk vrijdag om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Lees ook:

Zonnebrillen zijn steeds meer een statussymbool en dat is niet zonder gevolgen: ‘In deze doos zitten brillen van 1000 tot 2000 euro per stuk’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Is een huis van vlas de oplossing voor ons woningtekort? ‘Het wordt al honderden jaren gebruikt’

De woningbouw staat op veel plekken stil vanwege de stikstofproblematiek, terwijl het tekort aan betaalbare woningen toeneemt. Is er een betaalbare innovatieve oplossing om de…

Lees meer