Gevallen Conservatieve regering in Verenigd Koninkrijk nu al populairder dan Starmer? ‘Het is een rommeltje’
De regering van Keir Starmer heeft nog slechts één procent meer dan de gevallen Conservatieve regering, blijkt uit een peiling van het Britse More in Common. "Onvoorstelbaar", zegt Verenigd Koninkrijk-kenner Yoeri Albrecht in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Bij de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk in juli, boekte de Labour Party van Keir Starmer nog een gigantische winst. De Conservatieven moesten het veld ruimen. Van de 650 te verdelen zetels in het Lagerhuis, gingen er 412 naar Labour. Een ruime verdubbeling van het aantal zetels. Van de Tories (de voorloper en tevens verzamelnaam voor de Conservatieven) bleef weinig over: 121 zetels.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
'Absoluut een rommeltje'
"Ooit was er het tweepartijensysteem. Dat was heel stabiel. Lange periodes van dezelfde premier. Dat is helemaal voorbij", aldus Albrecht. Sinds het Brexit-referendum in 2016, hebben al zes personen hun onderkomen gevonden in Downing Street 10, de ambtswoning van de prime minister: David Cameron (2010-2016), Theresa May (2016-2019), Boris Johnson (2019-2022), Liz Truss (2022-2022), Rishi Sunak (2022-2024) en nu Keir Starmer.
Het toont aan dat het al langere tijd "absoluut een rommeltje" is in de Britse politiek. "Het mooiste symbool van het rommeltje was wie het langer uit zou houden: Liz Truss of de krop sla. Het bleek de krop sla te zijn."
'Sunak populairder dan Starmer'
Enkele maanden na de verkiezingen, lijkt het tij weer gekeerd voor de Conservatieven. Uit een peiling blijkt namelijk dat de populariteit weer is gegroeid, bijna tot het niveau van de huidige regering. "Onvoorstelbaar", vindt Albrecht. "De Tories hebben het slechtste verkiezingsresultaat in bijna 200 jaar behaald. Die dachten dat ze er nooit meer bovenop zouden komen. Het blijkt heel anders. Ondertussen is nota bene Rishi Sunak - die de slechtste peiling had als premier ooit - populairder dan Keir Starmer."
Volgens Albrecht is dit te verklaren, omdat "Engeland al tijden door zijn politieke elites door een bijna onbevaarbaar water is gemanoeuvreerd, waar Brexit het allerbelangrijkste symbool van is".
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Binnen de partijen is het ook hommeles. "De politieke elites bestrijden elkaar te vuur en te zwaard. Dat geldt met name voor de Tories, maar ook echt voor Labour", weet Albrecht. "Het gaat veel minder om het partijbelang, laat staan het landsbelang, en veel meer over het persoonlijke belang van iedere nieuwe leider, die tracht zich ellebogend naar de top te manoeuvreren, ten koste van zijn partij, land en bestuurbaarheid."
Nieuwe leider Tories
In de tussentijd is de Conservatieve Partij op zoek naar een nieuwe leider. Hoe die partijverkiezingen lopen, is laatst weer hervormd. Nu mogen ook leden van de partij hun stem uitbrengen. Na gisteren zijn er nog twee kandidaten over: "Kemi Badenoch, een vrouw van Nigeriaanse komaf en Robert Jenrick, een soort Boris Johnsen light."
Albrecht verwijst naar commentaar in The Economist, waarin de vraag werd opgegooid of de leden van de Conservatieve Partij het belang van Engeland in acht nemen als zij hun stem uitbrengen. "Het is een heel andere uitsnede van de samenleving. Je kunt je absoluut afvragen of zij het landsbelang goed aanvoelen", stelt Albrecht.