main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 oktober 2024 — 11:24

Harris wél bij iconisch 60 Minutes-interview, maakt Trump een grote fout?

Het praatprogramma 60 Minutes is iconisch op de Amerikaanse televisie. Bij het publiek geliefd, maar door politici gevreesd vanwege de scherpe vraagstelling. Kamala Harris ging de uitdaging aan, waar Donald Trump verstek liet gaan. Wie heeft de beste keuze gemaakt?

Het praatprogramma 60 Minutes staat erom bekend kritisch uit de hoek te komen en de vragen te stellen die men elders niet stelt. Met politieke one liners, komen de kandidaten niet weg.

Presidentskandidaat namens de Democraten Kamala Harris moest er ook aan geloven. “Het was een serieus interview waarin ze echt moest laten zien wat haar plannen waren als het gaat om belastingen, abortus en immigratie. Ze werd stevig aan de tand gevoeld”, blikt Amerikakenner Diederik Brink terug op het interview in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Belastingen

Harris werd kritisch bevraagd over hoe ze denkt haar plannen te financieren. Ze denkt dat te doen door meer belastinggeld op te halen bij de rijken en grote bedrijven, die een lager belastingtarief betalen dan leraren, verpleegkundigen en brandweerlieden. “Ik ben van plan dat eerlijker te maken”, zei Harris.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De vraag is of het Congres daarop zit te wachten. Harris denkt van wel, omdat haar achterban zou bestaan uit brandweerlieden, leraren en verpleegkundigen. Brink plaatst daar zijn vraagtekens bij. “Het is nog maar de vraag of als Harris wint, zij voldoende steun in het Congres vindt om dit soort belastingplannen erdoor te loodsen.”

Het interview geeft volgens Brink een mooi contrast weer tussen Harris en Trump als het aankomt op belastingplannen. Harris wil het geld bij de rijken ophalen, waar Trump door het verhogen van tarieven geld wil binnenhalen om juist belastingverlagingen in te kunnen voeren. “Hierdoor ontstaat een inhoudelijke keuze tussen twee kandidaten.”

Swing states

Cruciaal in de Amerikaanse verkiezingen zijn de zogenaamde swing states. Die gaan het verschil maken voor Harris of Trump, om uiteindelijk plaats te mogen nemen in het Witte Huis. Volgens Brink is dat “een lastige” voor Harris, ook na haar optreden in 60 Minutes. “De groep kiezers die nog overtuigd konden worden, zijn met name de mensen die in de buitenwijken wonen, het economisch wat beter hebben en geneigd zijn om op een Republikein te stemmen, maar een afkeer van Donald Trump hebben.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start

Belastingverhoging klinkt hen niet lekker in de oren, maar ze waarderen wel dat Harris campagne voert met Liz Cheney, die uit een politieke familie komt die jarenlang de Republikeinen vertegenwoordigden. Zo was haar vader, Dick Cheney, onder meer de vicepresident van George Bush.

Liz Cheney steunt Harris en zegt de Grondwet en rechtsorde belangrijker te vinden dan de politieke inhoud. “Dat is ook het signaal dat Harris wil krijgen bij die kiezers in de buitenwijken: ‘Ik heb ideeën die je misschien niet aanstaan, maar ik ben wel betrouwbaarder als het gaat om respect voor de rechtsstaat’. Dan wil je dat die mensen het voorbeeld van Cheney volgen.”

Trump slaat 60 Minutes over

Toen Trump in 2020 met Joe Biden in strijd was om het Witte Huis, schoof hij wel aan bij 60 Minutes. De tone of voice beviel de Republikein echter niet, dus besloot hij vroegtijdig het interview af te kappen. Nu, vier jaar later, slaat Trump het programma dus volledig over.

Tekst gaat verder onder X

Volgens Brink heeft dat er misschien wel mee te maken dat Trump “er soms moeite mee heeft om echt in de details van zijn plannen te komen”. Als voorbeeld noemt Brink de wens van Trump om Obama Care af te schaffen. “Elke keer lukt het hem niet om daar concrete plannen tegenover te zetten. Daar kom je mee weg als je een rally hebt of een speech geeft, maar bij zo’n interview heb je geen enkele kans.”

De houding van Trump zal het goed doen bij zijn achterban, denkt Brink. “Dat zijn de mensen die hij al heeft. Hij moet nu ook mensen overtuigen of een stem op hem, ook echt voordeel oplevert. Daar is dit wel een belangrijk interview voor.”

Voor de Democraten is het overslaan van 60 Minutes “de kern van hun aanval richting Trump”. Dat is hét signaal dat de Democraten willen overbrengen aan de mensen thuis: hij doet dit niet voor jou, maar voor zichzelf. “Dat is slim, omdat Trump nooit zal stoppen over zichzelf te praten. Dat is ook wat wij consistent zien. Zijn volgende speech zal weer gaan over wat hem wordt aangedaan.”

Lees ook:

Escalerend Midden-Oosten-conflict is kruid voor campagne van Donald Trump

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:
  • VVD-leider Dilan Yeşilgöz over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober;
  • President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
  • Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
  • En schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Krijgt Nederland nieuwe kerncentrales?

Niet één, niet twee, nee, minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei, wil maar liefst vier kerncentrales bouwen op Nederlandse bodem. Hoe kan het kabinet dat doen? En krijgt de gemeente Borsele in 2035 een nieuwe kerncentrale?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ruut Schalij, partner bij eRisk Group;
  • Remco de Boer, misschien wel de meest enthousiaste energiedeskundige van ons land;
  • en Tweede Kamerlid Silvio Erkens, de VVD-vaandeldrager als het aankomt op kernenergie.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Lagere prijzen brandstof drukken inflatie (3,5 procent), kleding wel duurder

Het dagelijks leven is in september 3,5 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer

Inspectie eist betere werkomstandigheden bij pakketdiensten

De Nederlandse Arbeidsinspectie eist dat pakketdiensten maatregelen nemen om de fysieke belasting van hun werknemers te verlagen. Mensen in de depots van pakketdiensten werken onder…

Lees meer

Oud-PvdA-leider Ad Melkert tegen fusie met GroenLinks: ‘Klimaatthema is te geradicaliseerd geworden’

Oud-partijleider van Partij van de Arbeid Ad Melkert vindt dat het klimaatthema van GroenLinks-PvdA te ver is geradicaliseerd. Dat zegt hij in Sven op 1….

Lees meer

Zestien jaar geleden werd Jeffrey gegijzeld: ‘Ik probeerde met een list vrij te komen’

Hoewel het al ruim zestien jaar geleden is, herinnert Jeffrey 16 juni 2008 nog als de dag van gisteren. Een horecaondernemer liep met twee geladen…

Lees meer

Mestdebat zit muurvast: ‘Weinig opgeschoten tijdens eerste debat’

De Tweede Kamer debatteert maandag over de mestplannen van minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB). De hoeveelheid mest in Nederland moet omlaag, maar boeren en…

Lees meer

Silvio Erkens (VVD): ‘Timmermans’ bezwaren tegen kernenergie zijn flauwekul’

VVD-Kamerlid Silvio Erkens vindt de bezwaren van GroenLinks-PvdA-voorman Timmermans tegen kernenergie maar ‘onzin’. “Ook de wilde gebaren die hij erbij maakt zijn flauwekul. We schieten…

Lees meer

Honderden pro-Palestijnse betogers aangehouden in Amsterdam

De politie heeft maandag zo’n 320 mensen aangehouden rondom demonstraties in Amsterdam. Ongeveer driehonderd pro-Palestijnse betogers hielden zich volgens de politie niet aan de voorschriften…

Lees meer

Ook in Nederland gaat het vanaf donderdag flink stormen

Op verschillende plekken in Europa worden dinsdag de gevolgen van storm Krik al gevoeld. Het Spaanse weerbureau AEMET waarschuwt in verschillende regio’s. Langs de noordwestkust…

Lees meer

ESA-missie naar asteroïde succesvol gelanceerd

De Europese ruimtesonde Hera is gelanceerd. De sonde moet eind 2026 aankomen bij ruimterots Dimorphos, waar twee jaar geleden een Amerikaans vaartuig doelbewust insloeg. De…

Lees meer