Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Mestdebat zit muurvast: ‘Weinig opgeschoten tijdens eerste debat’

Redactie

De Tweede Kamer debatteert maandag over de mestplannen van minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB). De hoeveelheid mest in Nederland moet omlaag, maar boeren en verschillende partijen willen daar op hun beurt niets van weten. Er zit weinig schot in de discussie, zegt CDA-Kamerlid Eline Vedder.

Na ruim acht uur debatteren was het debat rond 20.30 uur afgelopen. De Kamer heeft verschillende moties en amendementen ingediend. Bijna alle amendementen, om bijvoorbeeld de varkens- en pluimveehouderij te ontzien, een uitzondering voor jonge of biologische boeren in te stellen of toch bij alle sectoren dertig procent af te romen, zijn door de minister ontraden. En daarmee zit het debat wederom muurvast.

Mestdebat

Het probleem zit in de hoeveelheid mest die veehouders per dag produceren. Volgens Brusselse regels hebben zij meer mest dan zij over het land mogen uitrijden. De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen, omdat het er nog dit jaar op neer kan komen dat boeren gedwongen worden de milieuregels te overtreden. Het alternatief is dat ze erg veel geld kwijt zijn aan mestafvoer en in het ergste scenario failliet gaan.

"Vooral de kleinere boeren worden hier de dupe van", zegt CDA-Kamerlid en zelf veehouder Eline Vedder in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Luister naar de podcast. De tekst gaat hieronder verder.

"Het debat was niet zo fel als het vorige debat, maar er is weinig beweging te zien. Het komt nog niet lekker van de grond", zegt Vedder. "Ik vind het verdrietig om te moeten constateren dat we in Nederland niet goed zijn in het bedenken van oplossingen, en dat we pas in actie komen als het pijn dreigt te gaan doen."

Waterkwaliteit

Nederlandse veebedrijven mogen tot 2026 in ieder geval nog meer mest uitrijden dan andere landen, met 2025 als afbouwjaar. In ruil daarvoor moet het grondwater wel van een bepaalde kwaliteit blijven. Dat lukt net. De waterkwaliteit wordt gemeten aan de hand van nitraat. Mest trekt de grond in en wordt daar omgezet in nitraat.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau