Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

1 op de 6 patiënten treft medische misser: patiëntgegevens moeten beter worden gecommuniceerd

Matthijs Meulblok

Ongeveer een op de zes patiënten die het afgelopen jaar een ziekenhuis of kliniek bezocht, kreeg te maken met een medische misser. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie, meldt het AD. Vaak is privacy een struikelblok. "Mensen zijn zich vaak niet bewust hoe belangrijk het is dat artsen weten of je bijvoorbeeld een allergie hebt of bloedverdunners slikt", waarschuwt ChristenUnie-voorvrouw Mirjam Bikker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Fouten en missers in de zorg zijn volgens de Patiëntenfederatie in veel gevallen prima te voorkomen als er eerder informatie wordt uitgewisseld. Medische organisaties lopen nu vaak aan tegen privacykwesties. "Je zit hier met de afweging privacy en de patiënt", zegt Bikker. "Je wil natuurlijk dat je goede zorg krijgt. Mensen moeten zich daar ook bewust van zijn."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier terug op NPO Start!

Bikker denkt "dat onze wetten nog vaak te afremmend zijn en dat mensen zich niet bewust zijn hoe belangrijk het is dat artsen weten of je bijvoorbeeld een allergie hebt of bloedverdunners slikt".

Taak voor de overheid

VVD-fractievoorzitter Dilan Yeşilgöz vindt het belangrijk dat de overheid beter gaat communiceren waarom bepaalde gegevens soms nodig zijn. Niet alleen voor hun gezondheid, maar ook voor hun veiligheid.

Als voormalig minister van Justitie en Veiligheid voerde Yeşilgöz al vaak het gesprek over het delen van privacygevoelige gegevens. "Dat debat wordt heel snel platgeslagen en gepolariseerd. Alsof alle gegevens nodig zijn, of niks. Terwijl als je de gelegenheid krijgt en je zegt waar het over gaat, vinden mensen het vaak prima."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!

"Natuurlijk moet de patiënt dat vertrouwen hebben en weten dat dit de arts helpt. Maar het is ook een gek verhaal dat je verkeerde medicijnen voorgeschreven krijgt omdat je arts niet bij die gegevens kan", aldus Yeşilgöz. Bikker vult aan: "En de veiligheid moet op orde zijn. Je moet wel weten dat je gegevens vervolgens niet zomaar bij elke privékliniek toegankelijk zijn".


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau