Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

KLM-topvrouw hekelt ‘oneerlijke’ concurrentie China: ‘Moeten oneerlijk speelveld voorkomen’

Rick Hartkamp

Brussel moet met financiële maatregelen komen om Europese luchtvaartmaatschappijen beter te laten concurreren met Chinese luchtvaartmaatschappijen. Deze oproep doet KLM-topvrouw Marjan Rintel in WNL Op Zondag op NPO 1.

Chinese luchtvaartmaatschappijen mogen wel over Russisch luchtruim vliegen, in tegendeel tot Europese maatschappijen zoals KLM. Het resultaat is extra reistijd en meer brandstofverbruik op intercontinentale vluchten. "Dat scheelt je soms twee tot vier uur. Dat zie je dan terug in de prijs en bij ons lopen de kosten natuurlijk hoger op."

Volgens Rintel zou Brussel hier iets tegen moeten doen. "Europa kan op zijn minst kijken hoe we dat oneerlijke speelveld kunnen voorkomen door het te beprijzen of er op een andere manier naar te kijken."

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast:

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Groot bezuinigingsplan

Door de oplopende kosten komt KLM, dat maandag haar 105-jarige bestaan viert, met een groot bezuinigingsplan om de winst met 450 miljoen euro per jaar te verhogen. "In Nederland hebben we te maken met een krappe arbeidsmarkt en stijgende loonkosten. Dat is anders dan in Frankrijk", doelt ze op het wel goed presterende Air France, de luchtvaartmaatschappij die in 2004 fuseerde met KLM.

Door de geplande bezuinigingen moet KLM-personeel nog efficiënter werken, er moeten roosterveranderingen plaatsvinden en onderhoud aan vliegtuigen wordt mogelijk uitbesteed. "Dat komt door een tekort aan piloten en technici." Volgens Rintel hoeft het huidige personeel niet direct harder te werken. "Er zijn veel maatregelen nodig die je daarbij kunt bedenken."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

"We willen ten eerste weer terug naar het aantal vliegbewegingen in 2019", vervolgt ze. "We zitten nog niet op onze volledige capaciteit. We nemen veel mensen aan en we leiden mensen versneld op. Alleen is het nog niet genoeg."

Rintel hoopt dat de personeelstekorten snel verholpen zijn en benadrukt in gesprek te zijn met de vakbonden over juiste maatregelen. "Dan ga je ook meer geld verdienen en kunnen we de kosten dekken."

Meer WNL Op Zondag van Omroep WNL zien? Dat kan op NPO Start.

Wordt KLM een budget airline?

Het bezuinigingsplan zorgt er niet voor dat de luchtvaartmaatschappij verandert in een budget airline, verzekert Rintel. Reizigers moeten op Europese vluchten gaan betalen voor eten en drinken aan boord, waar dat voorheen inbegrepen was.

Klanten geven juist aan dat ze niet tevreden zijn over het broodje en willen betalen voor meer keuze, vertelt ze. Critici zien zowat geen verschil meer tussen KLM en bijvoorbeeld Transavia en Ryanair. "Mensen stappen juist graag bij KLM aan boord vanwege onze dienstverlening. Dit gaat alleen om het vervangen van het broodje", aldus Rintel.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau