main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 4 oktober 2024 — 10:48

Millennials gaan mijlenver voor de ultieme sportuitdaging, maar waarom? ‘Het is een stukje erkenning’

Sporten, sporten en nog eens sporten. Millennials zijn er zot van en werken zich in het zweet om een mooie sportprestatie neer te zetten. Wat drijft deze groep om tot het uiterste te gaan? 

Uit een enquête van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt hoe populair grote sportevenementen zijn onder millennials. Bijna de helft (47 procent) heeft wel eens meegedaan – of is dat van plan te gaan doen – aan een sportevenement waarbij je meer dan 10 kilometer moet afleggen.

‘Een stukje erkenning’

Sportevenementen zijn zelfs zo populair onder millennials, dat deze generatie zichzelf ermee profileert. Volgens sporteconoom Jelle Schoemaker zijn daar twee verklaringen voor. “Eén daarvan is dat een evenement een makkelijke manier is om te laten zien voor welke waarde en identiteit jij staat.” Bijvoorbeeld dat je doorzettingsvermogen hebt en inzet toont, wat dan ook op de persoon zelf afstraalt.

“Bovendien speelt mee dat het een apolitieke manier is om jezelf te uiten”, luidt de tweede verklaring van Schoemaker. “Sport geeft mensen een toevluchtsoord om te laten zien wie ze zijn, zonder dat daar meteen politieke kanten aan zitten.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Vooral voor jongeren is sporten heel belangrijk. “Hun identiteit hangt er nauw mee samen. Daarmee laten ze graag aan hun volgers zien waartoe ze in staat zijn.” Volgens Schoemaker is vooral de zichtbaarheid van wat je erin stopt, hetgeen wat sporten zo populair maakt. Zoals de inzet die je hebt getoond en voorbereidingen die je hebt gedaan. “Het maakt het tastbaar. Het is een stukje erkenning van: ik word beloond voor wat ik neerzet.”

Sportevenementen alleen voor hoger opgeleiden?

Schoemaker ziet dat grote sportevenementen vooral zijn weggelegd voor carrièretijgers. “Wij zien een oververtegenwoordiging van mensen met een hoger inkomen en mensen die theoretisch geschoold zijn.”

De sporteconoom vermoedt dat zij op hun beurt eenzelfde type groep aanspreken en meer bereid zijn te betalen om aan bepaalde sportevenementen deel te nemen. Bijvoorbeeld door alles op social media te delen, wat onder millennials populair is. Voor het sportevenement betekent dat weer gratis reclame, wat vervolgens zorgt voor een run op kaartjes.

Meer van Stand van Nederland: Generatie Next zien? Dat kan op NPO Start.

Dat geeft de schaarste weer van grote sportevenementen, wat veel mensen een gelukkig gevoel geeft als zij er wél bij zijn, stelt Schoemaker. “Dat heeft een stimulerend effect. Vervolgens omarm je met diezelfde groep mensen de massaliteit, om te laten zien: ik hoor erbij. Dat is een heel verklarende factor waarom ze graag aan sportevenementen meedoen.”

‘Erkenning speelt een rol’

Een voorbeeld van zo’n groot en groeiend sportevenement is de marathon. Zo was de laatste editie van Rotterdam dit jaar binnen twee uur uitverkocht. Hardloopschooleigenaar Dave Baars begrijpt dat wel. “De marathon is iets speciaals. Het is in de stad en iedereen kan het zien. Als je de marathon hebt gelopen, ben je bij voorbaat al een soort held voor sommigen. Die erkenning speelt een rol. Het is iets om echt trots op te zijn.”

Baars heeft al 25 jaar een hardloopschool en ziet dat steeds meer mensen de sport oppakken. “Vorig jaar was er een enorme groei, die ik nooit eerder heb gehad. Ik heb vaak elk jaar een paar procent groei. Vorig jaar kwam daar opeens tien procent bij”

Volgens Baars is hardlopen zo populair, omdat het gezond is en het een sport is die je eenvoudig kan doen. Het is een kwestie van hardloopschoenen aan en gaan. “Mensen zijn vaak heel druk met veel geld verdienen. Dat betekent dat ze door hun werk weinig tijd hebben. Zij zoeken dus een sport die makkelijk is en die je snel kunt oppakken.”

Millennials vinden het belangrijk om gezond bezig te zijn en schrijven zich massaal in voor grote sportevenementen. Wat gaat er precies schuil achter deze trend? Kijk vrijdag om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next, op NPO 2.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer