Je ziet ze vliegen, maar waarvoor dient de politiehelikopter?
We zien en horen allemaal weleens een politiehelikopter boven onze buurt of huis cirkelen. Maar waarvoor worden deze helikopters precies ingezet? Rob Koole, van de afdeling luchtvaart bij de politie, geeft uitleg aan De Misdaadlijn.
Volgens Koole gaat een politiehelikopter de lucht in bij zogenaamde high impact crimes zoals woninginbraken, overvallen, straatroven, geweldsmisdrijven of levensbedreigende situaties zoals urgente vermissingen.
"Politiehelikopters zijn er om onze collega's vanuit de lucht te ondersteunen, zowel de collega's op straat als de collega's die werkzaam zijn in de opsporing", vertelt Koole in WNL Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. "Maar ze worden ook gebruikt voor diensten met een zogenaamde interventietaak, de kustwacht en het Staatstoezicht op de Mijnen."
De helikopters bieden vanuit de lucht een uitstekend overzicht en hebben camera's aan boord. "Dit kan van belang zijn in het kader van eventuele bewijsvoering, maar ook op het gebied van officer safety. Met onze camera's en sensoren kunnen we relatief snel een bepaald gebied afzoeken, ook in voor onze collega's moeilijk begaanbaar terrein."
Achtervolgingen
De helikopters hebben volgens Koole ook "een duidelijke meerwaarde" tijdens achtervolgingen. "Als de snelheden of het gevaar voor weggebruikers en collega's oplopen, kunnen wij de controle en coördinatie van gepaste afstand eventueel overnemen."
In totaal heeft de Nederlandse politie negen helikopters: zes kleinere, de zogenoemde Eurocopters, en drie grote, de AugustaWestlands. Deze helikopters staan onder andere op Schiphol, maar ook in Rotterdam en Volkel.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Regelmatig zijn de helikopters als eerste ter plekke. "Dan wordt het operationeel centrum over de situatie en de ernst geïnformeerd. Indien nodig kunnen wij landen met een politiehelikopter en bijvoorbeeld starten met eerstehulpverlening."
Drones en trainingen
De afgelopen jaren worden steeds meer taken van de politiehelikopter overgenomen door drones, zoals het maken van foto's op een plaats delict. Jaarlijks worden drones ongeveer tweeduizend keer ingezet voor dit soort werkzaamheden.
Als je een politiehelikopter ziet cirkelen, is er overigens niet altijd iets aan de hand. Ze stijgen ook regelmatig op voor trainingen en het opleiden van bemanningsleden.
Heb jij een vraag voor De Misdaadlijn? Stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!