Bij een gijzeling komt deze politieonderhandelaar in actie: ‘We moeten zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is’
Bij de gijzeling in een café in Ede in maart en de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam in 2022, hield Nederland zijn adem in. Als zo’n situatie zich voordoet komt het team van politieonderhandelaars in actie. Eén van hen is Aad Egberts, die al achttien jaar in het vak zit. “De grootste uitdaging is om slachtoffers te laten weten dat we keihard voor ze werken.”
“In films wordt het allemaal behoorlijk geromantiseerd”, zegt Egberts in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 over het werk van politieonderhandelaars. Zo is er niet één dappere agent die de gijzelnemer bij zinnen brengt, in werkelijkheid komt een team van onderhandelaars in actie. “Het ligt dus allemaal wel wat genuanceerder.” Maar ontkennen dat zijn werk spannend is, kan Egberts niet.
Bij de gijzeling in de Apple Store op het Leidseplein eiste de dader miljoenen in cryptovaluta. Hij hield één gijzelaar vast, terwijl tientallen mensen zich in het pand schuilhielden. Sommigen werden tussentijds bevrijd. Uiteindelijk ontsnapte de gijzelaar, waarna de gijzelnemer werd aangereden door een auto van de Dienst Speciale Interventies, die werd ingezet als geweldsmiddel.
In maart dit jaar vond opnieuw een gijzeling plaats, dit keer in een café in Ede. Vier cafémedewerkers werden gegijzeld. De gijzelnemer dreigde dat hij explosieven bij zich had. Onderhandelaars werden ingezet en rond 11.15 uur werden drie van de vier gijzelaars vrijgelaten. Net na 12.30 uur, uren nadat de gijzeling was begonnen, kwam de vierde gegijzelde naar buiten.
Zowel de gijzeling in Ede en de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam was er sprake van een zogenaamde status quo-situatie, vertelt Egberts, die nieuwe politieonderhandelaars opleidt. “Er kan dan niet worden ingegrepen, omdat er dreiging is van een wapen of explosiegevaar. Dan staat de wereld even stil en ligt de bal bij de politieonderhandelaars.”
‘We moeten zo snel mogelijk weten: wat is er aan de hand?’
Wanneer onderhandelaars ter plekke komen, is het volgens Egberts cruciaal om snel contact te leggen. In de meeste gevallen proberen we er simpelweg achter te komen welke telefoons er ter plekke zijn. Dat is dan misschien de telefoon van de gijzelnemer, misschien de telefoon van een slachtoffer. Als er contact wordt gelegd, begint het gesprek, waarbij je hoopt aandacht te schenken aan de gijzelnemer om ervoor te zorgen dat de boel niet escaleert. Maar daarnaast heb je ook meteen zorg voor de slachtoffers.”
Als het gesprek eenmaal op gang is, proberen onderhandelaars een band op te bouwen met de gijzelnemer. Dit biedt hen de kans om vragen te stellen en verzoeken te doen. “Maar de grootste uitdaging is om de slachtoffers te laten weten dat we met z’n allen keihard aan het werk zijn voor hen.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Hoewel het opbouwen van vertrouwen dus cruciaal is, is er ook weinig tijd. “In het eerste contact vraag je wel: ‘Hey, wat is hier in godsnaam aan de hand?’ Het zou raar zijn om in een situatie waarbij de hele wereld in de omgeving van zo’n plek in de brand staat, over koetjes en kalfjes te praten. We moeten zo snel mogelijk helder krijgen: wat is er aan de hand, waarom gebeurt dit, hoeveel mensen zijn er, zijn er wapens of is er explosiegevaar?”
Egberts was zelf niet betrokken bij de onderhandelingen bij de gijzelingen in Ede en Amsterdam. Als zo’n situatie zich voordoet, jeuken zijn handen. “Als de eerste berichten in de media op gang komen, krijg je ook de eerste appjes. Er is zelfs een appgroep met Nederlandse politieonderhandelaars. Alle honderd onderhandelaars weten snel wat er speelt en denken: ‘Wat jammer dat ik er niet bij ben’ – hoe vreemd dat ook klinkt.”
Robot bracht fastfood
In Ede werd een robot ingezet om fastfood naar de gijzelnemer te brengen. “Wij zijn als onderhandelaars bezig om ervoor te zorgen dat zo’n uitruil van voeding tot stand kan komen, zodat bijvoorbeeld één of twee gijzelaars vrijgelaten kunnen worden. De manier waarop die voeding gebracht wordt, heeft weer alles te maken met veiligheid.”
Als zo’n overdracht plaatsvindt, gaat er iets goed, zegt Egberts. “Je hebt dan een band opgebouwd die zodanig is, dat je een overeenkomst kan sluiten voor de vrijlating van slachtoffers tegenover het brengen van wat voeding. Als je als onderhandelaar kan uitleggen hoe dat gaat gebeuren en het gebeurt op die manier, heb je weer wat punten gewonnen.”
Overigens waren de gijzelingen in het café in Ede en in de Apple Store in Amsterdam “extremen”, die in Nederland zelden voorkomen. Egberts: “Het zijn voor Nederlandse begrippen bijzonderheden, die toevallig betrekkelijk kort na elkaar zijn gebeurd. Daarvoor was het jaren geleden voordat we zo’n heftig incident kenden. Maar als het gebeurt, zijn wij er klaar voor.”
Lees ook:
Je ziet ze vliegen, maar waarvoor dient de politiehelikopter?
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
In Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meer