main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 oktober 2024 — 10:52

Gert-Jan Segers: minister Faber kan weinig door vorige kabinet

Het crisispakket van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) om de migratiestroom in te perken, heeft vooralsnog weinig effect. Dat heeft volgens voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers te maken met het beleid van kabinet-Rutte IV. “Er is doelbewust gekozen om het pakket niet uit te voeren”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vormden samen kabinet-Rutte IV. De vier partijen probeerden, zoals kabinet-Schoof I nu ook wenst te doen, de migratiestroom te beperken. Uiteindelijk kwamen er geen definitieve maatregelen van de grond. Sterker nog: het kabinet klapte op asiel.

‘Gekozen om te scoren’

Segers had toen al afscheid genomen van de politiek, maar weet wel hoe het eraan toeging tijdens overleggen. “Er lag een pakket op tafel, het migratiepakket. Voor de lange termijn zou dat impact zou hebben, maar er is toen niet gekozen voor de lange termijn”, vertelt Segers.

De voormalig partijleider van de CU zegt dat met die maatregelen men “langzaam maar zeker grip op migratie” zou hebben gekregen. Maar er stonden verkiezingen voor de deur. “Dan zie je toch dat de druk om op korte termijn te scoren te groot was. Er is doelbewust gekozen om het pakket niet uit te voeren.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Het effect is dat Faber nu weinig kan. “De werkelijkheid botst tegen je gezicht en dat is ook de werkelijkheid van mevrouw Faber.” Die werkelijkheid is ook “onze werkelijkheid”, zegt Segers. “We kunnen wel roepen dat de zon elke dag moet gaan schijnen, maar het regent ook wel eens. Het is ingewikkeld.”

Wensdenken

President van de Algemene Rekenkamer Pieter Duisenberg ziet dat het kabinet duidelijke wensen heeft. “Iets wensen is iets anders dan de werkelijkheid.” Hij berust zich op zijn analyse op de begroting van het kabinet. “Daarin zie je dat de asielkosten opeens heel erg dalen, terwijl het aantal asielzoekers in azc’s, in diezelfde begroting, niet omlaag gaat.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

De Algemene Rekenkamer heeft de afgelopen 23 jaar de asielkosten in de begrotingen onderzocht. “In 21 gevallen heeft men de begroting naar boven moeten bijstellen. Die bleek dus keer op keer te laag te zijn. Er zat zoveel wensdenken in die begroting en dat is wegkijken van de werkelijkheid.” De twee keer dat er niet bijgesteld diende te worden, waren de coronajaren.

Advies aan kabinet

Duisenberg adviseert het kabinet “realisme en de feiten” onder ogen te zien. “Anders bak je de teleurstelling van te voren in.” Daarnaast vindt hij dat er geen sprake is van een crisis. “Het zijn geen verrassingen of teleurstellingen. Het is een beleidscrisis: jarenlang wegkijken van wat de werkelijkheid is en daar niet op acteren.”

Segers vult aan: “Paniek, als gevolg van politieke keuzes, is wat anders dan een noodtoestand en iets wat je overkomt.” Als laatste richt de oud-politicus zich tot het kabinet. “De mogelijkheden om migratie op korte termijn in te perken, zijn beperkt. Ga voor de lange termijn.”

Lees ook:

PVV-fractievoorzitter in Europa: opt-out is een middel, maar geen doel

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?

In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?

Luister het in de podcast via je favoriete app!

Heeft de monarchie economische waarde?

Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. Stand van Nederland onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld.
Vrijdag 23.10 uur
DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump

Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…

Lees meer

Hoekstra kan door als Eurocommissaris voor Klimaat

Wopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….

Lees meer

Jansen: nog geen besluit over Lelylijn en Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…

Lees meer

FDP wil niet in Duitse coalitie met AfD: ‘Te veel fascisten, racisten en nationaalsocialisten’

Als het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…

Lees meer

Ondernemersvereniging: veel ondernemers blij met winst Trump

In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…

Lees meer