Vooral angst in Libanon: ‘Ook weinig vreugde onder Hezbollah-aanhang’
Hoewel in Libanon onder Hezbollah-strijders gejuich op ging toen Iran overging tot aanval op Israël, was dat gejuich ingetogen. "Hoewel men hier blij is met de steun, zie je dat mensen vooral bang zijn voor wat Israël nu gaat doen", zegt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Op sommige plekken werd in de lucht geschoten om de aanval van Iran te vieren, maar het was veel minder uitbundig dan je zou verwachten", zegt Melissen. "Ook omdat ze hier weten dat de aanvallen niet zoveel aanrichten in Israël en men vooral bang is voor wat Israël nu terug gaat doen in Libanon." Ook vannacht zijn er in de Hezbollah-wijk in Beiroet weer raketten neergekomen.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
En dat er een tegenaanval komt is vrijwel zeker. Premier Netanyahu en de hoogste Israëlische legerbaas hebben al in een videoboodschap aangekondigd dat ze met een tegenreactie zullen komen. Hoe die eruitziet en waar precies is nog onbekend.
Libanon
Ondertussen is er al wel een enorme vluchtelingenstroom in Libanon op gang gekomen. Vorige week vertrokken mensen in blinde paniek uit gebombardeerde gebieden. Door de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten halen nu ook de Duitsers en Britten hun burgers terug met militaire vluchten - mits zij dat willen. Nederland start er een dag later mee. "We moeten dat verschil in startdag niet zo overdrijven. Het is buiten de wijk die getroffen is in Beiroet, redelijk veilig", vertelt Melissen. "Dus je hoeft niet in totale paniek ineens weg." De militaire vluchten zullen vrijdag en zaterdag aankomen en vertrekken. Hoeveel Nederlanders precies in Libanon verblijven is niet bekend.
Evacuatie
David van Weel, minister van Justitie en Veiligheid, bevestigt dat er inderdaad evacuatievluchten gepland zijn voor eind deze week. "We moeten niet vergeten dat er al een jaar code rood geldt voor Libanon. Iedereen die daar dus naartoe is gereisd, weet van dat risico af." Van Weel vervolgt: "We zijn ons al sinds de zomer aan het voorbereiden op dit scenario".
Met andere woorden: er hoeft niet ineens halsoverkop iets geregeld te worden - zoals eerder wel in Afghanistan gebeurde. De Nederlandse regering kreeg toen veel kritiek te verduren omdat de evacuatie laat opgang kwam toen de Taliban met veel geweld weer aan de macht kwam.