main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 september 2024 — 09:12

Kleinere gasvelden in Groningen blijven ‘gewoon’ open: ‘Dit was volstrekt duidelijk’, zegt staatssecretaris

Hoewel het Groningenveld morgen definitief sluit, blijven kleinere gasvelden in Groningen en Noord-Drenthe vooralsnog actief. “We hebben ook te maken met landsbelang en een stukje leveringszekerheid”, zegt staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen) in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB staat de zin: ‘geen Gronings gas meer’. Over de interpretatie van deze belofte ontstond begin deze maand onduidelijkheid toen minister Sophie Hermans, die mijnbouw in haar portefeuille heeft, zei dat dit alleen het Groningenveld zou betreffen.

Het Groningenveld wordt definitief gesloten, maar er wordt nog wel gas gewonnen uit kleinere velden in de provincie, bijvoorbeeld bij Warffum. De vergunning voor dat veld loopt eind dit jaar af, maar gasbedrijf NAM heeft een verlenging met acht jaar aangevraagd waar het kabinet nog geen besluit over heeft genomen.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

“Wat morgen gaat gebeuren is dat de winning afgebouwd wordt en dat de putten uit het Groningenveld dichtgaan. Het Groningenveld is een heel groot gasveld, dat heeft gezorgd voor aardbevingen”, zegt staatssecretaris Van Marum. “Naast het Groningenveld hebben we ook wat kleinere velden in Groningen, waar nog wel uit gewonnen wordt. Op basis van de veiligheid wordt gekeken of dat nog kan.”

‘Dit was in Groningen volstrekt duidelijk’

Vanuit coalitiepartij NSC klonk kritiek op het besluit om de kleinere gasvelden open te houden. Als het aan die partij ligt stopt de gaswinning in Groningen helemaal, zei Tweede Kamerlid Daniëlle Jansen tijdens een debat over de Staat van Groningen, een jaarlijks rapport dat beschrijft hoe het gaat met het beloofde herstel voor de provincie na de decennialange gaswinning.

“Als in het hoofdlijnenakkoord staat: geen Gronings gas meer, dan interpreteer ik dat ook als: geen Gronings gas meer”, zei Jansen. Coalitiepartners PVV en VVD leggen “geen Gronings gas meer” evenwel anders uit. Zij stellen dat daarmee wel degelijk alleen het Groningenveld wordt bedoeld.

Volgens Van Marum bestaat er in de provincie zelf geen verwarring over de plannen van het kabinet. “Dit was in Groningen volstrekt duidelijk. Het vorige kabinet heeft besloten om de gaswinning uit het Groningenveld te stoppen en heeft de kleine velden altijd open willen houden, omdat wij een bepaalde hoeveelheid gas nodig hebben voor Nederland.”

Landsbelang

Minister Hermans neemt binnenkort een beslissing over de nieuwe vergunning voor het veld bij Warffum. Van Marum begrijpt dat Groningers hopen dat ook dit veld wordt gesloten. “Er zijn in Groningen heel veel mensen die heel veel last hebben gehad van de gaswinning. De onveiligheid is altijd de reden geweest om te stoppen met het winnen van gas uit het Groningenveld.”

Hij gaat verder: “Dat heeft te maken met de omvang van dat veld. Daar zitten zulke grote breuklijnen in, dat er ook grote aardbevingen kunnen plaatsvinden. Die omvang hebben de kleinere velden niet, dus er zullen kleinere aardbevingen kunnen plaatsvinden. Het Staatstoezicht op de Mijnen gaat kijken of het op een veilige manier kan.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Voorlopig wordt er in Groningen dus nog altijd gas gewonnen. “We hebben ook te maken met landsbelang en een stukje leveringszekerheid”, benadrukt Van Marum. “Er is nog gas nodig en met de hoeveelheid die wij nu winnen, kunnen we ons redden. Zeker gezien de huidige geopolitieke omstandigheden, kunnen we het ons niet veroorloven om helemaal afhankelijk te worden van het buitenland.”

Lees ook: 

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.
Maandag om 20.30 uur

Terugluisteren: Producent Reinout Oerlemans bij Rick Nieman

Te gast bij Rick Nieman:

Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV), over kansen en bedreigingen voor het bedrijfsleven, producent Reinout Oerlemans, over entrepreneurship, zijn mediabedrijf scoort de ene na de andere tv-hit in Amerika, Brigadegeneraal Han Bouwmeester over de oplopende spanning in het Midden-Oosten en Trouw-hoofdredacteur Wendelmoet Boersema en Corine de Vries, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, brengen een Ode aan de Krant.

Klik hier en luister terug als podcast!

Jaarbeurs overvol: deel asielzoekers overgeplaatst naar Den Haag

Een groep asielzoekers die eerder in de Jaarbeurs in Utrecht verbleef, is maandag aangekomen in een leegstaand pand aan de Maanweg in Den Haag. Het…

Lees meer

Hermans: risico op gastekort na komende winter waarschijnlijk weg

Alleen wanneer het extreem koud wordt en tegelijkertijd een aanzienlijk deel van de aanvoer van gas wegvalt, kunnen komende winter nog tekorten ontstaan. In de…

Lees meer

Schatkistbewaarder Hans Vijlbrief noemt minister van Financiën kortzichtig en bijziend

Volgens schatkistbewaarder van D66 Hans Vijlbrief is minister van Financiën Eelco Heinen “kortzichtig en bijziend”. Deze uitspraak doet hij in Sven op 1. Heinen hamert…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Kabinet en Kamer debatteren deze week over de financiële plannen voor komend jaar tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Niet het meest sexy evenement, maar wel…

Lees meer

Leger Israël zegt meer dan 20 Hezbollah-leden te hebben gedood

Volgens het Israëlische leger (IDF) zijn meer dan twintig Hezbollah-leden om het leven gekomen tijdens de luchtaanval waarbij op vrijdag Hezbollah-leider Hassan Nasrallah werd gedood….

Lees meer

Minister Beljaarts: kabinet bereid te praten over alternatief voor btw-verhoging op kranten

Het kabinet staat open voor een heroverweging van de btw-verhoging op kranten naar 21 procent, mits de Tweede Kamer met een alternatief komt om de…

Lees meer

Kabinet vindt evacuatie Nederlanders uit Libanon nog niet nodig

Het is nog niet nodig om Nederlanders uit Libanon te evacueren, vindt het kabinet. Ook al maakt het zich “extreme zorgen” over de oorlog tussen…

Lees meer

Reinout Oerlemans ziet enorme kansen voor Nederlands bedrijfsleven in VS: ‘In de West Coast kennen ze Nederland niet’

Producent Reinout Oerlemans wil Nederland met de campagne ‘The best The Netherlands has to offer’ op de kaart zetten in de Verenigde Staten. Volgens Oerlemans…

Lees meer