main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 september 2024 — 10:46

Economie niet in gevaar door aangekondigde stakingen: ‘Het is onderdeel van een spel’

Financieel journalist Jean Dohmen denkt niet dat de aangekondigde stakingen door vakbond FNV leiden tot het stilvallen van de Nederlandse economie. “Het is onderdeel van het spel. Je ziet dat dreigementen effectief zijn. Op het moment dat je dreigt met acties, verhoog je de druk op het kabinet om te praten.”

Via de aangekondigde stakingen willen de vakbonden het kabinet dwingen met betere regelingen te komen, waardoor mensen die stressvolle en zware beroepen uitoefenen eerder kunnen stoppen. Het kabinet en de vakbonden staan al langere tijd lijnrecht tegenover elkaar over de vroegpensioenregeling, die eind volgend jaar afloopt.

Daarom komt er vanaf maandag 14 oktober een mogelijk dagenlange stakingsgolf, waarmee vakbonden de economie plat willen leggen, zei FNV-bestuurder Piet Rietman eerder. In Nederland wordt steeds vaker gestaakt voor betere werkomstandigheden, maar de dreigementen die nu zijn geuit “doe je niet zomaar”, zegt Dohmen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Maar op de achtergrond praten vakbonden en het kabinet. “Het kan vaak al voldoende zijn in de praktijk om te dreigen met acties. Er zijn best wat acties aangekondigd en in veel gevallen dachten werknemers: we willen ons dit niet op de hals halen, dus laten we maar gas terugnemen”, zegt Dohmen.

Economische schade

De economische schade van deze stakingen, mochten ze doorgang vinden, is lastig in te schatten. “Het heeft ook te maken met hoe belangrijk de getroffen sector is voor de Nederlandse economie. Mocht de Rotterdamse haven worden getroffen en de invoer- en uitvoerstroom komt stil te liggen, dan wordt het een ander verhaal.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

In Nederland zijn er relatief weinig stakingen vergeleken met bijvoorbeeld Frankrijk, België, Italië en het Verenigd Koninkrijk. “Vorig jaar hadden we een jaar met 52 stakingen. Dat gaat over 142.000 stakingsdagen als je kijkt naar het totale aantal werknemers. Als je dat vergelijkt met het ziekteverzuim per jaar, dan valt het aantal stakingsdagen eigenlijk in het niet.”

Fransen staken hardhandiger

Fransen staan erom bekend een “wat hardhandigere stakingsmanier te hebben”, zegt Dohmen. “Staakinflatie speelt daar een rol. Als mensen demonstreren, denken werkgevers uiteindelijk: we weten het wel.” In 2015 drong personeel van Air France tijdens een staking een ruimte binnen waar topbestuurders zaten. “Die mensen zijn niet gelyncht, maar de kleren werden van hun lijf getrokken. Een andere man is over een hek geklommen om te ontsnappen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

In Frankrijk is het in de stakingscultuur “normaal om de directie van een bedrijf in gijzeling te nemen”. Kortom, in Nederland valt de stakingscultuur in dat opzicht nog mee, maar ook hier moet de gewone burger worden getroffen. “Want als niemand er last van heeft, dan is het ook niet effectief. Als je met iets kan dreigen, heeft dat meer impact.”

Nieuwe VUT?

De regeling voor het vroegpensioen loopt eind 2025 af, wat leidt tot veel onbegrip onder werknemers met zware beroepen. “Het kabinet is daarentegen bang voor een soort nieuwe VUT waarbij iedereen toch vroeger eruit kan stappen. De onderhandelingen gaan over hoeveel mensen eerder mogen stoppen en hoeveel werkgevers daarvoor mogen betalen.”

Welke sectoren in oktober precies plat komen te liggen, is nog onduidelijk.

Lees ook:

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.
Maandag om 20.30 uur

Terugluisteren: Producent Reinout Oerlemans bij Rick Nieman

Te gast bij Rick Nieman:

Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV), over kansen en bedreigingen voor het bedrijfsleven, producent Reinout Oerlemans, over entrepreneurship, zijn mediabedrijf scoort de ene na de andere tv-hit in Amerika, Brigadegeneraal Han Bouwmeester over de oplopende spanning in het Midden-Oosten en Trouw-hoofdredacteur Wendelmoet Boersema en Corine de Vries, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, brengen een Ode aan de Krant.

Klik hier en luister terug als podcast!

Ook privégegevens van politiemensen gelekt

Door het datalek bij de politie zijn ook privégegevens van politiemedewerkers buitgemaakt. De politie bevestigt berichtgeving hierover door NOS en zegt dat het om incidentele…

Lees meer

Jaarbeurs overvol: deel asielzoekers overgeplaatst naar Den Haag

Een groep asielzoekers die eerder in de Jaarbeurs in Utrecht verbleef, is maandag aangekomen in een leegstaand pand aan de Maanweg in Den Haag. Het…

Lees meer

Hermans: risico op gastekort na komende winter waarschijnlijk weg

Alleen wanneer het extreem koud wordt en tegelijkertijd een aanzienlijk deel van de aanvoer van gas wegvalt, kunnen komende winter nog tekorten ontstaan. In de…

Lees meer

Schatkistbewaarder Hans Vijlbrief noemt minister van Financiën kortzichtig en bijziend

Volgens schatkistbewaarder van D66 Hans Vijlbrief is minister van Financiën Eelco Heinen “kortzichtig en bijziend”. Deze uitspraak doet hij in Sven op 1. Heinen hamert…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Kabinet en Kamer debatteren deze week over de financiële plannen voor komend jaar tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Niet het meest sexy evenement, maar wel…

Lees meer

Leger Israël zegt meer dan 20 Hezbollah-leden te hebben gedood

Volgens het Israëlische leger (IDF) zijn meer dan twintig Hezbollah-leden om het leven gekomen tijdens de luchtaanval waarbij op vrijdag Hezbollah-leider Hassan Nasrallah werd gedood….

Lees meer

Minister Beljaarts: kabinet bereid te praten over alternatief voor btw-verhoging op kranten

Het kabinet staat open voor een heroverweging van de btw-verhoging op kranten naar 21 procent, mits de Tweede Kamer met een alternatief komt om de…

Lees meer

Kabinet vindt evacuatie Nederlanders uit Libanon nog niet nodig

Het is nog niet nodig om Nederlanders uit Libanon te evacueren, vindt het kabinet. Ook al maakt het zich “extreme zorgen” over de oorlog tussen…

Lees meer