Ruim 400.000 Nederlanders staan in DNA-database, NFI spreekt van mijlpaal
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft 30 jaar na de invoering van DNA-wetgeving een mijlpaal bereikt: ruim 400.000 personen staan in de DNA-database van strafrecht. Inmiddels levert meer dan 62 procent van alle sporen een match op. "Het is een heel belangrijke bouwsteen geworden in de bewijsvoering bij misdrijven", zegt rechtbankjournalist van De Telegraaf Saskia Belleman in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"DNA-onderzoek heeft grote stappen gezet. Oude zaken die lang onoplosbaar waren, zijn nu door nieuwe technieken op te lossen op basis van DNA-vondsten", zegt Belleman. Het DNA zit met name in computers verwerkt. "Dat zijn getallen en daar zitten DNA-profielen in. De databank zoekt continu naar matches met DNA dat is gevonden op een plaats delict."
Op basis van één DNA-match is nooit direct vast te stellen dat een zaak is opgelost, maar "het is een belangrijke bouwsteen in het bewijs". Het gevonden DNA wordt vervolgens op Europees niveau uitgewisseld. "s' Nachts gaan de computers gewoon door. Continu worden vergelijkingen getrokken, ook met DNA wat in het buitenland is veiliggesteld."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Nicky Verstappen
Een bekende zaak die de kracht van de DNA-database weergeeft is de zaak Nicky Verstappen. De elfjarige jongen verdween in augustus 1998 uit een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd hij dood aangetroffen, ruim een kilometer van het kamp. In augustus 2018 werd Jos Brech gearresteerd in Spanje na een DNA-match.
Belleman verwacht dat meer cold cases worden opgelost. "Dat is heel verheugend, omdat veel nabestaanden een zaak niet kunnen afsluiten. Ze kunnen niet beginnen met rouwen zolang ze niet weten wat er is gebeurd en door wie."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Er zijn meerdere langjarige zaken die de Peter R. de Vries Foundation onder de aandacht brengt, waaronder de zaak Tanja Groen. "Peter R. de Vries had deze zaak hoog op de agenda staan. Ik hoop dat hierdoor eindelijk een keer duidelijk wordt wat er met haar is gebeurd. Hoop moet je nooit opgeven."