Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Het aantal geweldsuitbarstingen is toegenomen, ziet voormalig cipier: ‘Vreselijke dingen op mijn netvlies’

Redactie

Oud-cipier en bokstrainer Ben van Til uit Rotterdam krijg je niet zo snel meer op de kast. "In die dertig jaar als cipier heb ik heel wat gezien." Zich verbazen doet hij dan ook niet snel meer, maar wat hem wel opvalt is dat het aantal geweldsuitbarstingen de laatste jaren is toegenomen.

De grote toename in het aantal culturen in Nederland is volgens Van Til daar een reden van. Want al die verschillen kunnen nogal eens botsen. "De populatie is veranderd. Je ziet nu heel veel mensen uit Oost-Europa en uit Noord-Afrika. Die hebben een heel andere cultuur", aldus Van Til in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Niet alleen in de gevangenis zag Van Til gedrag veranderen, ook daarbuiten. "Als ik naar Zuidplein ga hier in Rotterdam, dan zie ik veel mafketels die lopen te roepen en te schreeuwen om geld en weet ik het allemaal. Gemiddeld zie ik bij zo'n bezoek twintig tot dertig ex-gedetineerden rondlopen."

Tekst gaat verder onder de X.

Aangevallen

Van Til was 36 jaar oud toen hij de overstap maakte naar cipier. Hij werkt in zijn carrière in drie verschillende gevangenissen in Rotterdam: de Noordsingel, de Schiegevangenis en stadsgevangenis Hoogvliet. Het was nooit zijn bedoeling geweest om gevangenisbewaarder te worden, maar een reorganisatie bij de NS, waar hij destijds hoofdconducteur was, deed hem bewegen om te solliciteren in de gevangenis.

De inmiddels oud-cipier is in zijn dertig jaar gevangeniswezen één keer aangevallen. "Dat was toen door een tbs'er." Van Til werd door hem in elkaar geslagen. Daarnaast heeft hij talloze pogingen tot ontsnappingen meegemaakt die keer op keer voor een hoop 'reuring' zorgden. En die reuring ging bij Van Til 'onder zijn huid' zitten. "De emmer liep over." PTSS was de diagnose die hij kreeg. Met behulp van therapie en door het van zich afschrijven van gebeurtenissen, kon Van Til weer door met zijn leven.

Personeelstekort

De oud-cipier zou zijn jongere collega's graag willen waarschuwen voor deze 'burn-out-klachten', maar ziet de situatie somber in. "Het personeelstekort loopt op, constant zijn er mensen tekort." En dat heeft mede te maken met dat het werk vaak tegenvalt in de praktijk, ondanks dat mensen eerst 'lekker' worden gemaakt. "Eenmaal binnen valt het vaak vies tegen." En dat komt veelal door de enorme werkdruk.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau