main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 23 september 2024 — 18:38

Het aantal geweldsuitbarstingen is toegenomen, ziet voormalig cipier: ‘Vreselijke dingen op mijn netvlies’

Oud-cipier en bokstrainer Ben van Til uit Rotterdam krijg je niet zo snel meer op de kast. “In die dertig jaar als cipier heb ik heel wat gezien”, aldus Van Til. Zich verbazen doet hij dan ook niet snel meer, maar wat hem wel opvalt is dat het aantal geweldsuitbarstingen de laatste jaren is toegenomen.

De grote toename in het aantal culturen in Nederland is volgens Van Til daar een reden van. Want al die verschillen kunnen nogal eens botsen. “De populatie is veranderd. Je ziet nu heel veel mensen uit Oost-Europa en uit Noord-Afrika. Die hebben een heel andere cultuur”, aldus Van Til in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Niet alleen in de gevangenis zag Van Til gedrag veranderen, ook daarbuiten. “Als ik naar Zuidplein ga hier in Rotterdam, dan zie ik veel mafketels die lopen te roepen en te schreeuwen om geld en weet ik het allemaal. Gemiddeld zie ik bij zo’n bezoek twintig tot dertig ex-gedetineerden rondlopen.”

Tekst gaat verder onder de X.

Aangevallen

Van Til was 36 jaar oud toen hij de overstap maakte naar cipier. Hij werkt in zijn carrière in drie verschillende gevangenissen in Rotterdam: de Noordsingel, de Schiegevangenis en stadsgevangenis Hoogvliet. Het was nooit zijn bedoeling geweest om gevangenisbewaarder te worden, maar een reorganisatie bij de NS, waar hij destijds hoofdconducteur was, deed hem bewegen om te solliciteren in de gevangenis.

De inmiddels oud-cipier is in zijn dertig jaar gevangeniswezen één keer aangevallen. “Dat was toen door een tbs’er.” Van Til werd door hem in elkaar geslagen. Daarnaast heeft hij talloze pogingen tot ontsnappingen meegemaakt die keer op keer voor een hoop ‘reuring’ zorgden. En die reuring ging bij Van Til ‘onder zijn huid’ zitten. “De emmer liep over.” PTSS was de diagnose die hij kreeg. Met behulp van therapie en door het van zich afschrijven van gebeurtenissen, kon Van Til weer door met zijn leven.

Personeelstekort

De oud-cipier zou zijn jongere collega’s graag willen waarschuwen voor deze ‘burn-out-klachten’, maar ziet de situatie somber in. “Het personeelstekort loopt op, constant zijn er mensen tekort.” En dat heeft mede te maken met dat het werk vaak tegenvalt in de praktijk, ondanks dat mensen eerst ‘lekker’ worden gemaakt. “Eenmaal binnen valt het vaak vies tegen.” En dat komt veelal door de enorme werkdruk.

Lees meer:

Staatssecretaris wil dat zelfmelders weer snel worden opgeroepen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Vanavond 20.30 uur

Minister Eelco Heinen en minister Judith Uitermark bij Rick Nieman

Rick Nieman ontving in WNL Op Zondag de volgende prominente gasten:
  • Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) over de Miljoenennota;
  • Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark over haar politieke drijfveren;
  • Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim over Market Garden, oorlogsvoering toen en nu;
  • De Belgische schrijver Johan Op de Beeck over zijn boek ‘De verscheurde staten van Amerika’. Hoe de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 nog steeds doorwerkt in het Amerika van vandaag.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Investeringen van dit kabinet om concurrerend te blijven zijn als ‘happen in een suikerspin’

Het huidige kabinet wil fors investeren in de regio; van treinverbindingen tot aan het aantrekken van personeel. Maar in de miljoenennota is daar maar weinig…

Lees meer

Goede verbinding met Randstad essentieel voor Twente, maar die met Duitsland essentiëler

De regio Twente wil groeien en om de regio die groei door te laten maken, zijn goede verbindingen met de rest van het land én…

Lees meer

Vakbond wil dat Feyenoord kijkt naar veiligheid horecapersoneel

Feyenoord moet goed kijken naar hoe horecamedewerkers in de toekomst bij supportersgeweld zo snel mogelijk weg kunnen komen. Edwin Vlek, voorzitter van vakbond FNV Horeca,…

Lees meer

F16’s worden vrijdag definitief uitgezwaaid

De Koninklijke Luchtmacht neemt vrijdag vanaf vliegbasis Volkel afscheid van alle Nederlandse F-16’s. Na 45 gebruiksjaren gaan de toestellen weg. Minimaal zes toestellen maken in…

Lees meer

Honderdste warme dag van het jaar een feit

Maandag werd in De Bilt om 12.30 uur een temperatuur van 20,2 graden genoteerd, meldt Weeronline. Daarmee is het de honderdste warme dag van dit…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan…

Lees meer

Huizenprijzen stijgen naar record van gemiddeld dik 466.000 euro

De Nederlandse huizenprijzen zijn vorige maand naar een nieuw record gestegen. Huizenkopers telden gemiddeld meer dan 466.000 euro neer voor bestaande koopwoningen, volgt uit nieuwe…

Lees meer

Oud-asielminister Verdonk: ‘Kom op met die noodwet en haal de spreidingswet van tafel’

Voormalig asielminister Rita Verdonk (oud-VVD) hoopt dat huidig asielminister Marjolein Faber (PVV) snel met de spoedwet komt om de migratiestroom in te dammen. Dat zegt…

Lees meer