Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Een op tien reacties op Instagram-kanalen RTL is haatdragend: ‘Het zijn kleine groepjes’

Peter Visser

Gemiddeld is één op de tien reacties onder Instagram-berichten op de kanalen van RTL haatdragend. Vooral de lhbti-gemeenschap en mensen van kleur zijn vaak het doelwit, meldt RTL op basis van eigen onderzoek.

Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) analyseerde de zender meer dan 210.000 reacties die in de eerste helft van 2024 werden geplaatst op de kanalen van Videoland, RTL Nieuws, RTL Boulevard en RTL.nl. Uit deze analyse bleek dat bepaalde groepen bovengemiddeld vaak te maken hebben met online haat.

Mensen van kleur ontvangen 1,5 keer zoveel haatreacties als witte mensen, stelt RTL. De lhbti-gemeenschap wordt nog zwaarder getroffen, met 49 procent meer haat per bericht in vergelijking met niet-queer personen.

Een opvallende bevinding is dat een klein deel van de gebruikers verantwoordelijk is voor een groot aandeel van de haatreacties: slechts 1 procent van de gebruikers verstuurde bijna een derde van alle haatreacties. Het merendeel van de mensen die een reactie achterliet, heeft geen enkele haatreactie geplaatst.

'Verbaasd over hoge percentage'

"Aan de start van het onderzoek hadden we het vermoeden dat het probleem van onlinehaat groot is, en toch zijn we verbaasd over de hoge percentages", reageert RTL-directeur Sven Sauvé. "Onze zorg is dat deze verharding in de samenleving de representatie van specifieke groepen in onze programma's onder druk zet, waardoor de kans bestaat dat ze letterlijk uit beeld verdwijnen."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

RTL begint maandag met een campagne op sociale media voor meer bewustwording van onlinehaat. Onder anderen Humberto Tan, Nicolette Kluijver, Loiza Lamers en Envy Peru vertellen over hun ervaringen met haatberichten.

'Het zijn kleine groepjes'

Media-expert Paul Römer denkt dat de cijfers bij andere media vergelijkbaar zijn of erger. Hij benadrukt dat de zogenaamde haatreacties door een klein groepje worden verspreid. "30 procent van die haatdragende berichten komt van één procent van de mensen. Dat wil zeggen dat relatief weinig mensen heel veel berichten maken", reageert Römer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Dat is goed om je te realiseren. Als je al die berichten leest, denk je dat het misschien wel half Nederland is dat er zo over denkt. Maar dat is dus niet altijd het geval. Het zijn kleine groepjes, die heel veel posten en daarmee het debat verpesten met heel veel negatieve narigheid", zegt Römer.

Hij stelt voor om reacties op social media in de reguliere media niet te veel lucht te geven. "In de pers lees ik heel vaak: 'mensen op Twitter vinden dit'. Daarmee lijk je een soort percentage te hebben, en dan lijkt het alsof een groot deel van Nederland aan deze narigheid meedoet. Terwijl het misschien een kleiner deel van Nederland is."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau