Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Deel coalitie wil limiet cash verhogen tegen witwassen, maar vindt amper draagvlak bij ondernemers

Matthijs Meulblok

Een auto of duur horloge met stapels contant geld afrekenen is een veelvoorkomende manier van criminelen om geld wit te wassen. PVV, BBB en NSC willen een limiet instellen van 10.000 euro, om criminele geldstromen te onderscheppen. Ondernemers zitten daar absoluut niet op te wachten.

Vanaf 31 maart 2025 zou de wijziging van de Wet ter voorkoming witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) in moeten gaan. Die besluit dat er een limiet komt van 3000 euro aan contante betalingen. Als het aan regeringspartijen PVV, BBB en NSC ligt, gaat dat limiet naar 10.000.

"De enige die ik mis in het rijtje is de VVD, dus er is geen meerderheid in de coalitie. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat lopen", reageert PVV-staatssecretaris Chris Jansen (OV en Milieu) in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!

De PVV'er stelt dat het limiet verhogen handig is voor het bedrijfsleven. "Omdat die af en toe met contant geld de weekopbrengst naar de bank moet kunnen brengen. Daarnaast gebeuren veel transacties nog steeds met cash." Het voordeel zou ook zijn dat criminele geldstromen beter in zicht komen. "Dan kun je er adequaat op reageren."

Weinig draagvlak bij ondernemers

Het ontbreekt aan draagvlak, schrijft De Telegraaf. Ondernemersverenigingen BOVAG, VNO-NCW, MKB-Nederland en winkeliersorganisatie INretail zijn tegen het plan. Alleen LTO Nederland stelt zich neutraal op, maar adviseert haar leden vooral digitale transacties uit te voeren, om witwassen te voorkomen.

Brussel wil dat vanaf 2027 een registratie plaatsvindt bij grote contante betalingen. Hoogleraar financieel recht en integriteit bij de VU Tom Loonen zegt tegen de krant dat het voor criminelen juist aantrekkelijker wordt om geld wit te wassen als de grens op 10.000 euro komt te liggen. Bijvoorbeeld door auto's, vastgoed of dure juwelen te kopen.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau