main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 september 2024 — 14:52

Telefoontjes van je baas negeren in je vrije tijd? Meerderheid millennials is voorstander

Wil je dat document nog even mailen? Ik moet je even spreken over die ene klant! Kun je vanavond bijspringen, we hebben écht niemand anders… Belletjes of appjes van de baas op vrije momenten kunnen je rust aardig verstoren. Maar liefst 57,2 procent van de millennials vindt dan ook dat ze buiten werktijd recht hebben op onbereikbaarheid, blijkt uit onderzoek van het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next.

Dat werkgevers het niet zo nauw nemen met vrije uren of het weekend, blijkt wel uit een rondvraag op straat. ”Ik heb tijdens een sollicitatie wel eens gezegd dat ik onbereikbaar wil zijn. Hoewel ik aangenomen ben, werd dat wel als minpunt gezien”, vertelt een voorbijganger. Een vrouw op het station zegt: ”Ik werk in de zorg. Dat gaat 24/7 door. Je krijgt vaak appjes of je toch eerder kunt komen.” Iemand anders meent: ”Het hoort nu eenmaal bij mijn functie. Ik ben de assistent van een manager.”

Bijna zestig procent van de millennials wil dus onbereikbaar kunnen zijn. Zo’n dertig procent van de ondervraagden zegt dit alleen in noodgevallen te accepteren. De vindt rest dat de baas altijd contact moet kunnen opnemen.

‘Je bent een egoïst’

Medewerkers in de gehandicaptenzorg mogen volgens een officiële regel hun telefoon op stil zetten of hun leidinggevende gewoon negeren als ze niet aan het werk zijn. ”We zijn de eerste branche waarbij dat in de cao is opgenomen”, zegt Armine Kowsari van FNV Zorg en Welzijn. ”Het is een afspraak tussen werkgevers en werknemers die nageleefd moet worden.”

Zorgmedewerkster Cheyenne Vink vindt het meer dan terecht. ”En nodig. We moeten tegen onszelf beschermd worden. Er wordt veel van ons gevraagd. Het is fijn dat we onze telefoon weg kunnen schuiven.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Cheyenne heeft geleerd dat daadwerkelijk te doen. Dat durft lang niet iedereen, weet ze. ”Ze spelen vaak in op ons loyaliteitsgevoel. ‘Straks moet de cliënt het doen met een onbekende’, zeggen ze. Ik ben wel eens een egoïst genoemd, omdat ik mijn telefoon niet opnam. Vroeger deed ik dat wel, zei ik altijd ja. Ik heb toen een maand thuis gezeten.”

24/7-economie

Kowarsi ziet dat werkgevers in de gehandicaptenzorg zich niet altijd aan de afspraak houden. ”Het wordt niet zo hard gezien als het is. We horen vaak dat er nog inhoud aan de afspraken gegeven moet worden, terwijl we deze aan de onderhandelingstafel hebben gemaakt.”

Wat Kowarsi betreft wordt de regel uitgerold naar andere branches. ”We leven in een 24/7-economie. Dat betekent dat je constant aanstaat en daardoor contact hebt met je werk. Om het evenwicht te waarborgen, zijn afspraken heel belangrijk”, besluit ze.

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit. Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Lees ook:

De grootste gevolgen van een smartphoneverslaving én hoe je afkickt

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’

Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.

Luister hier de podcast!

Apeldoorn volgt Zutphen op als ‘overloop’ voor Ter Apel

Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…

Lees meer

Inzet waterkanon bij acties XR mocht, agenten niet vervolgd

De politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…

Lees meer

Rutte op derde NAVO-werkdag voor overleg in Kiev

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski de oorlogssituatie te bespreken. Op een…

Lees meer

Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie): nieuw munitiedepot moet in noorden

Het nieuwe munitiedepot voor snel inzetbare capaciteit moet in het noorden van Nederland worden gebouwd, zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in het radioprogramma Sven…

Lees meer

VNO-NCW-voorvrouw Thijssen waarschuwt: we moeten niet minder, maar meer gaan werken

Voorvrouw van werkgeversvakbond VNO-NCW Ingrid Thijssen waarschuwt dat we in Nederland niet minder, maar meer moeten gaan werken. “Anders gaan we de samenleving niet in…

Lees meer

Nederland tegen zijn burgers in Iran: ‘Vertrek nu dat nog kan’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. “Vertrek nu dat nog kan”, luidt de waarschuwing. De situatie in…

Lees meer

Economie in de eurozone zal aantrekken, verwacht ECB

Het economisch herstel in de eurozone zal waarschijnlijk verder aantrekken, mede geholpen door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft ECB-vicepresident Luis…

Lees meer