Topvrouw van het Jaar 2024 is meer dan alleen een eretitel: ‘Diversiteit in top bedrijfsleven vergroten’
Karin van Baardwijk mag zichzelf de Topvrouw van het Jaar 2024 noemen. De CEO van Robeco vindt het een bijzondere uitreiking. "Ik ben ongelooflijk trots dat ik een jaar lang de titel topvrouw van het jaar mag dragen", zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Voor de prestige-award waren dit jaar drie vrouwen genomineerd. Saskia Egas Reparaz (CEO HEMA), Marjo Vissers-Kuijpers (CEO Coöperatie VGZ) en dus Van Baardwijk, die als winnaar uit de bus kwam. Zij schaart zich in een rijtje van onder meer VNO-NCW-voorvrouw Ingrid Thijssen, president van de Universiteit van Maastricht Rianne Letschert en luitenant-generaal Elanor Boekholt-O'Sullivan.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
"Dit is echt heel erg bijzonder. Ik ben ongelooflijk trots dat ik een jaar lang de titel topvrouw van het jaar mag dragen", aldus Van Baardwijk.
Diversiteit in de top vergroten
Van Baardwijk plaatst het ontvangen van de eretitel in breder perspectief. "Het is niet alleen voor mij. Het is ook voor de andere dames die gisteren in de zaal zaten, en voor andere vrouwen, heel erg belangrijk om met elkaar de krachten te bundelen. Om ervoor te zorgen dat diversiteit en inclusie in de top van Nederlandse organisaties vergroot worden."
De Topvrouw van 2024 ziet verbetering op dat vlak, maar vindt dat er nog steeds aandacht voor nodig is. "Toen ik 20 jaar geleden bij Robeco naar binnen liep, waren er wel topvrouwen, maar nog niet zoveel. Dat zijn er nu zeker meer, maar we zijn er nog niet. We hebben nog een lange weg te gaan en daar hebben we elkaar voor nodig."
Vrouwenquotum
Als het gaat over een vrouwenquotum, weet Van Baardwijk nog niet of het op lange termijn werkt. Het zorgt er wel voor dat er een gesprek over gevoerd wordt. Om een "stip aan de horizon te hebben waar je naartoe werkt", zegt de Robeco-CEO.
Voor Van Baardwijk is het vooral belangrijk om te kijken naar hoe je vrouwen in de top van het bedrijfsleven krijgt en om ze daar ook te behouden. Dat laatste blijkt ingewikkeld, zeker als je kijkt naar het aantal jonge vrouwen dat de arbeidsmarkt betreedt in vergelijking met hoeveel er een topfunctie bekleden.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
De topvrouw ziet dat vrouwen het op bepaalde momenten in hun leven moeilijk krijgen. "Als ze gaan trouwen", vertelt Van Baardwijk. "Vaak ook als zij terechtkomen in een multiculturele setting, waarin je niet alleen met je eigen familie, maar ook met je schoonfamilie te maken krijgt." Die vrouwen krijgen volgens Van Baardwijk allemaal beelden van hoe het hoort of hoe je moet kijken naar vrouwen op de arbeidsmarkt.
Zij noemt ook nog het moment wanneer vrouwen kinderen krijgen. "Het zijn allemaal momenten waarop vrouwen zich van nature afvragen: kan ik dit wel allemaal combineren?"
Het geheim
Van Baardwijk werd in haar carrière ook geconfronteerd met dit soort momenten. Toch is zij zowel een trotse moeder als topvrouw in het bedrijfsleven. Haar geheim? "Duidelijke keuzes maken." Bijvoorbeeld: carrière maken versus tijd doorbrengen met het gezin. "Ik vond het heel erg belangrijk voor mijzelf om altijd te blijven leren en mijzelf te blijven ontwikkelen. Tegelijkertijd wilde ik heel graag moeder zijn. Daar heb ik keuzes in moeten maken."
In het weekend bracht zij tijd door met haar kinderen, maar doordeweeks was dat een stuk minder. "Dat is een offer dat je moet brengen, maar je moet heel duidelijk die keuze maken. Als je probeert alles voor iedereen te zijn, gaat het fout."