main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 september 2024 — 11:58

Familie van Amerika-correspondent Marieke de Vries stemt op Trump: ‘Dat is een voorrecht’

Steevast stemden ze op de Democraten, maar Hillary Clinton bracht daar verandering in. De familie van Amerika-correspondent Marieke de Vries gaat in november opnieuw voor Donald Trump. ”Ze voelen zich in de steek gelaten”, aldus het NOS-gezicht in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

”Mijn nicht is getrouwd met een man uit Vermont in de staat West Virginia. Hij komt uit een familie van mijnbouwers. Het is een wild gebied vol dieren. Tijdens het jachtseizoen trekken ze naar een huisje in het bos om te jagen op herten. Ze vertegenwoordigen het landelijke Amerika”, vertelt De Vries, die alweer vijf jaar vanuit Washington D.C. verslag doet over het wel en wee in de Verenigde Staten.

De familie stemde altijd op de Democraten. Bill Clinton hadden ze hoog zitten. ”Dat veranderde toen zijn vrouw president wilde worden. Ze hadden het helemaal gehad met haar. Waarom? Hillary Clinton noemde mensen als mijn familie deplorables. Ofwel: de klagende mensen, de betreurenswaardigen. Mijn familie voelde zich juist in de steek gelaten door de oostkust-elite, de mensen in de grote steden die niets voor hen deden.”

America First

West Virginia leed onder de sluiting van de mijnen, een keuze van Obama. Staalfabrieken verhuisden nar Mexico of China. ”Ze werden aan hun lot overgelaten. En daar stond een man op, Donald Trump, die precies zei wat ze wilden horen. Namelijk dat hij de mijnen weer zou openen. America First!

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De Vries vertelt dat haar familie ”goed christelijk” is. Bijzondere uitspraken, bijvoorbeeld over migranten die huisdieren zouden opeten, en gekke X-berichten, kan de familie niet bepaald waarderen. ”Maar zijn beleid wel”, zegt De Vries. ”Hoe hij voor hen wil vechten, hoe hij het voor Amerika opneemt, bijvoorbeeld binnen de NAVO.”

De correspondent: ”Hoe dat voor mij is? Ieder zijn mening. Nederlanders verbazen zich erover, maar ik probeer duidelijk te maken waar de keuze op Trump vandaan komt. Voor mij als journalist is het interessant. Het is voor mij een voorrecht om Trump-stemmende familieleden te hebben. Zelf woon ik in een blauwe bubbel. Het democratische Washington D.C.”

Lees ook:

Opmerkelijk: Joe Biden draagt ‘Make America Great Again’-pet van rivaal Trump

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Voormalig D66-leider Pechtold hekelt gang van zaken tijdens APB: ‘Geef dit kabinet een kans’

Het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) na Prinsjesdag ging niet zonder slag of stoot, merkt ook voormalig partijleider van D66 Alexander Pechtold. Volgens…

Lees meer

De grootste gevolgen van een smartphoneverslaving én hoe je afkickt

Een leven zonder smartphone kunnen we ons niet meer voorstellen. Maar altijd bereikbaar zijn, heeft ook grote gevolgen. “Je hebt ongeveer zes minuten tot een…

Lees meer

Meer 65-jarigen hebben een vast contract: ‘Oudere mensen kiezen om door te werken’

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna de helft van de 65-plussers weer of nog steeds aan het…

Lees meer

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer