main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 september 2024 — 16:37

Dode en gewonde bij steekpartij Rotterdam: ‘Verdachte riep Allahoe akbar’

Rotterdam werd donderdagavond opgeschrikt door een steekpartij bij de Erasmusbrug. Getuigen verklaarden tegen de politie dat de verdachte ‘Allahoe akbar’ riep. Op datzelfde moment namen Rotterdammers afscheid van hun burgemeester Ahmed Aboutaleb, vertelt AD-verslaggever Peter Groenendijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De verdachte heeft in de parkeergarage een eerste slachtoffer gemaakt. Vervolgens is hij naar boven gelopen en heeft een tweede slachtoffer dodelijk getroffen, meldt de politie. Een personal trainer die de verdachte zag wist hem met een stok uit zijn gym te overmeesteren. “Die trainer heeft een heldendaad verricht en erger voorkomen”, vertelt Groenendijk.

De journalist was op het moment van de steekpartij bij het afscheid van Aboutaleb in De Doelen. “Aboutaleb vertelde nota bene nog: er kan altijd wat gebeuren in deze stad, dus je moet altijd bereikbaar zijn als burgemeester. Eigenlijk kregen de aanwezigen pas na afloop mee wat er was gebeurd in de stad. Ik sprong op de fiets naar huis en ben ik bij de plek geweest waar het gebeurde”, vertelt Groenendijk. “Er stond nog een tent en werd forensisch onderzoek gedaan.”

Reactie Aboutaleb

Aboutaleb noemt de dodelijke steekpartij “een afschuwelijke situatie” en “een nare daad”. In een korte verklaring bedankt Aboutaleb de omstanders die samen met de politie ingrepen.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

“Dit heeft tot de aanhouding van de verdachte geleid. Het moet een nare gebeurtenis zijn geweest voor omstanders die van hun avond aan het genieten waren. Het is nu aan de politie om haar onderzoek voort te zetten”, zegt de Rotterdamse burgemeester. Donderdagavond was juist ook het afscheid van Aboutaleb in de Doelen, waar hij een hoge koninklijke onderscheiding kreeg.

22-jarige verdachte

Bij de steekpartij kwam een 32-jarige man uit Rotterdam om het leven, een Zwitser van 33 raakte zwaargewond. De verdachte is een 22-jarige man uit Amersfoort. Hij is een bekende van de politie. De Amersfoorter raakte ook gewond bij de overmeestering door agenten en omstanders.

Lees ook:

Aboutaleb begint aan zijn laatste week: ‘Het is een man die moeite heeft met kritiek’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

De schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Vrijdag 19.00 uur
Verdachte Rotterdam verdacht van moord terroristisch oogmerk

De 22-jarige man uit Amersfoort die donderdagavond door de politie is opgepakt als verdachte van het steekincident nabij de Erasmusbrug wordt verdacht van moord en…

Lees meer

VVD-vicepremier Hermans: sfeer in kabinet is goed

De sfeer in het kabinet was vrijdag goed, zei VVD-vicepremier Sophie Hermans na afloop van de ministerraad. Zoals altijd zijn er “goeie discussies” gevoerd, vindt…

Lees meer

Voormalig D66-leider Pechtold hekelt gang van zaken tijdens APB: ‘Geef dit kabinet een kans’

Het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) na Prinsjesdag ging niet zonder slag of stoot, merkt ook voormalig partijleider van D66 Alexander Pechtold. Volgens…

Lees meer

De grootste gevolgen van een smartphoneverslaving én hoe je afkickt

Een leven zonder smartphone kunnen we ons niet meer voorstellen. Maar altijd bereikbaar zijn, heeft ook grote gevolgen. “Je hebt ongeveer zes minuten tot een…

Lees meer

Meer 65-jarigen hebben een vast contract: ‘Oudere mensen kiezen om door te werken’

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna de helft van de 65-plussers weer of nog steeds aan het…

Lees meer