main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 september 2024 — 08:37

Zwak optreden Van Vroonhoven tijdens Algemene Politieke Beschouwingen: ‘Omtzigt had haar met de grond gelijk gemaakt’

Het optreden van Nicolien van Vroonhoven, de vervanger van NSC-partijleider Pieter Omtzigt, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen was zwak, zegt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Van Vroonhoven had een korte voorbereiding, maar “als je staat voor goed bestuur, is haar redenering over de noodwet niet sterk genoeg”.

Van Vroonhoven werd anderhalf uur lang aangevallen op de aangekondigde noodwet om de asielinstroom te beteugelen. “Daarin stond ze alleen en dat heeft ze niet sterk gedaan. Als Omtzigt niet in haar partij had gezeten en tegenover haar had gestaan, had hij haar helemaal met de grond gelijk gemaakt”, zegt Van Viegen. “Haar redenering klopt gewoon niet als je staat voor goed bestuur.”

Van Viegen zag wel een verschil met het debat in juli over de regeringsverklaring. In dat debat noemde PVV-leider Geert Wilders het optreden van premier Dick Schoof ‘slappe hap’. “Na die gênante wanvertoning merkte je dat ze elkaar woensdag heel lieten, maar ook dat ze elkaar niet altijd hielpen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Van Vroonhoven heeft ‘een fout gemaakt’

Voormalig VVD-Kamerlid Annemarie Jorritsma is van mening dat Van Vroonhoven afgelopen maandag een fout heeft gemaakt door in de media te zeggen dat NSC niet akkoord gaat met de noodwet als de Raad van State negatief adviseert. “Dat leidde tot dit debat. Anders had ze dit veel makkelijker van haar af kunnen schudden.”

Jorritsma zegt dat Van Vroonhoven zich “prima” had kunnen voorbereiden op de “logische kritiek” van de oppositie. Van Viegen snapt dat de korte voorbereidingstijd meespeelt. “Ze is pas zes dagen in functie, daar moet je rekening mee houden. Maar het was gewoon niet goed.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Asielwet ligt gevoelig

De asielwet ligt heel gevoelig bij NSC. De fractie zal niet akkoord gaan met crisismaatregelen om de asielinstroom in te perken als de Raad van State een negatief advies geeft over de ingrepen die het kabinet voorstelt. In een reactie na deze uitspraak liet Van Vroonhoven weten “niets raars te hebben gezegd”.

Oud-SGP-leider Kees van der Staaij, werkzaam als staatsraad bij de Raad van State, zei eerder in Sven op 1 dat de noodwet soms te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige kwestie waarbij je haast hebt, is het noodrecht geschikt. Het inzetten van de noodwet moet gaan over bestuurlijke overmacht en niet over bestuurlijke onmacht.”

Lees ook:

NSC legt bommetje onder asielcrisiswet: ‘Zien wij nu al een kabinetscrisis aankomen?’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer