main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 19 september 2024 — 13:11

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis vindt dat kabinet Schoof I daar slecht mee omgaat. “Het is geen veelbelovend begin”, zegt hij in het radioprogramma Sven op 1. 

De emoties liepen in de Tweede Kamer zo hoog op, dat CU-leider Mirjam Bikker spreekt van ‘staatsrechtelijke piraterij’. Tevens stelt zij het rechtsstatelijk leiderschap van premier Dick Schoof ter discussie.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Staatsnoodrecht geen kattenpis’

Grinwis kan zich goed vinden in de woorden van zijn politiek leider. “Staatsnoodrecht is geen kleinigheid, dat is geen kattenpis.” Het is een maatregel die zelden of nooit uit de kast wordt gehaald. Behalve tijdens de coronapandemie, toen kabinet Rutte IV een avondklok instelde.

Om een punt te maken, noemt Grinwis de overstromingen in Midden-Europa als voorbeeld. “Daar is geen sprake van een onmachtssituatie van een overheid, maar van overmacht.” Met andere woorden: er doet zich duidelijk een noodsituatie voor. “Pas dan haal je het noodrecht van stal”, bepleit hij. “Dat doe je niet met asielcijfers die onder het Europees gemiddelde zitten en wat je al jarenlang ziet aankomen.”

Volgens Grinwis is dat een “heel belangrijk, politiek inhoudelijk punt”. Ook omdat er weinig tot geen stukken beschikbaar zijn om het gebruik van een noodwet te onderbouwen, zegt hij. “Dat maakt het lastig om iets naar de Kamer te sturen, maar dat zal de minister-president toch moeten doen.”

Luister de uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Premier Schoof

Grinwis zegt dat het “vandaag zal moeten blijken” hoe het is gesteld met het staatsrechtelijk leiderschap van Schoof, waar Bikker dus haar vraagtekens bij zet. “De eerste tekenen zijn niet positief. Hij zit gemangeld tussen een hoofdlijnenakkoord en een aantal partijen, die een loopje te lijken nemen met ons staatsrecht en met het rechtsstatelijk besef.”

Aan de andere kant zit Schoof “met Tweede Kamer aan tafel, die zich beroept op artikel 68 (van de Grondwet, red.)”. Dat artikel geeft individuele Kamerleden het recht om inlichtingen te vragen van bewindslieden. De ministers en staatssecretarissen zijn vervolgens verplicht deze inlichtingen te overhandigen. “Zelf zegt Schoof dat hij klem zit. Dat vind ik veel betekenend.”

Om Schoof de Captain Sparrow van de Nederlandse democratie te noemen, gaat Grinwis te ver. “We moeten hem eerst een kans geven, maar de eerste tekenen van kabinet-Schoof, als het gaat over het inroepen van een ernstige zaak als een noodwet en hoe zij daarmee omgaan, zijn niet veel belovend.”

Lees ook:

Jorritsma (VVD) kritisch op schrappen spreidingswet: ‘Buitenlanders zijn een verrijking’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer