main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 september 2024 — 10:17

Oppositie ruikt bloed, coalitie probeert onenigheid te verbloemen: ‘Ze zijn echt geschrokken’

De oppositie slijpt de messen voor de Algemene Politieke Beschouwingen, die de komende twee dagen worden gehouden. Ze zullen proberen een wig te drijven tussen NSC-leider Nicolien van Vroonhoven en de rest van de coalitie, denkt politiek commentator van het AD Hans van Soest. “Daar gaat de oppositie vandaag al heel erg op drukken.”

Van Vroonhoven, die de zieke Pieter Omtzigt vervangt als fractievoorzitter, kan rekenen op pittige vragen. Enkele dagen na haar aantreden maakte ze steun aan de asielcrisiswet voorwaardelijk aan een goed advies van de Raad van State. Coalitiepartners Geert Wilders (PVV) en Dilan Yeşilgöz (VVD) reageerden woedend: er was immers afgesproken om met noodwetgeving te komen.

En dat terwijl de rust binnen de coalitie pas net was teruggekeerd. NSC-leider Omtzigt lag enkele weken geleden nog op ramkoers met zijn coalitiepartners, omdat hij zich te veel bemoeide met het vaststellen van de begroting. Daarbij zou hij hebben gehuild en geschreeuwd, lekten coalitiebronnen al vlug bij verschillende media.

Het thema asiel is slechts één van de breuklijnen die door de coalitie lopen. Ook op landbouw verschillen bijvoorbeeld de BBB en VVD. Minister Femke Wiersma (Landbouw, BBB) zal aan de VVD moeten bewijzen dat haar beleid genoeg is om een mestcrisis te voorkomen en de natuur te herstellen.

‘We hebben géén ruzie’

De oppositie ruikt bloed. “Ze zullen Van Vroonhoven aan de tand voelen. ‘Wat gaat u doen als de Raad van State zegt dat het uitroepen van zo’n noodmatregel juridisch niet in de haak is?’ En je mag verwachten dat de Raad van State met dat advies komt; dat hebben ze al laten doorschemeren”, zegt Van Soest.

Hoewel Wilders en Yeşilgöz in eerste instantie fel op Van Vroonhoven reageerden, trokken ze even later hun keutel in. Volgens Van Soest willen de coalitiepartners tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen namelijk de indruk wekken dat er geen onenigheid is. “Ze willen aan de buitenwereld laten zien: we hebben géén ruzie.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Van Vroonhoven zelf bagatelliseerde de situatie door te zeggen dat ze slechts een vraag beantwoordde. Wilders reageerde daarop door te stellen dat “de soep niet zo heet gegeten wordt” en dat Van Vroonhoven haar eerdere uitspraken had genuanceerd. Volgens Van Soest is dat echter niet waar: “Sterker nog, ze heeft haar standpunt inmiddels nogmaals herhaald.”

Coalitie ‘geschrokken’

Hoe dan ook, het kabinet wil de komende twee dagen geen herrie in de tent. “Wat je ziet bij de vier regeringspartijen is dat ze zijn geschrokken door het debat over de regeringsverklaring, vlak voor de zomer. Dat was echt niet om aan te zien.”

Wilders vond Schoofs verdediging van bewindslieden “slappe hap”, en toen PVV-minister Fleur Agema het debat opblies met een tweet over hoofddoeken wees Yeşilgöz Wilders aan als aanstichter. Wilders noemde dat verwijt vervolgens “vals en vuil”. “De partijen zijn er echt van geschrokken en ik denk dat ze hun toon gaat matigen”, aldus Van Soest.

Overigens zouden de coalitiepartners wekelijks bij elkaar gaan zitten om elkaar niet meer te verrassen en kou uit de lucht te halen. Daar is het voor het belangrijkste debat van het jaar niet meer van gekomen.

Lees ook: 

Welke oppositieleider staat op? ‘Frans Timmermans gaat geen rood vlees in de arena gooien’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Kijk de laatste aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer