main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 september 2024 — 09:58

De gevolgen als Israël achter de grote Hezbollah-pieperaanslag in Libanon zit 

Piepers van honderden Hezbollah-leden zijn gisteren massaal ontploft in Libanon en Syrië. Israël wordt als schuldige aangewezen, maar dat land heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd. Als de Mossad, de Israëlische geheime dienst, wel achter de aanslag zit, vraagt defensie-expert Peter Wijninga zich af of het wel een effectieve actie is geweest.

Gistermiddag kwamen plots honderden piepers van Hezbollah-leden tot ontploffing. Er zijn zeker negen doden en een slordige 3000 gewonden gevallen. Hezbollah wijst naar Israël als dader achter de ontploffingen.

Israël de dader?

Volgens The New York Times is het inderdaad Israël die met de piepers geknoeid heeft voordat zij in Libanon aankwamen. Het zou gaan om duizenden piepers die in Taiwan zouden zijn ontwikkeld. Volgens defensie-expert bij HCSS Peter Wijninga “is het bijzonder dat de Mossad hiertoe in staat is geweest”.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Het komt erop neer dat Israël de bestelling aan piepers zou hebben onderschept en vervolgens handmatig heeft voorzien van explosieven. De piepers zijn vervolgens weer doorgestuurd naar leden van Hezbollah. “Dat is wel heel bijzonder”, vertelt Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Gevolgen

Wijninga vindt de timing van de pieperaanslag, als Israël de dader is, “frappant”. Het Israëlische kabinet heeft gisteren namelijk besloten Israëlische evacuees uit het noorden van Israël terug te laten keren. “Dat gebied wordt voortdurend aangevallen door Hezbollah.”

Juist op dit moment piepers laten ontploffen, “zal er waarschijnlijk toe leiden dat Hezbollah nog veel harder Israël gaat aanvallen”, zegt de defensie-expert. “Het lijkt een beetje contraproductief op dit moment.” Wijninga vraagt zich derhalve af wat de doelstelling is geweest om de piepers tot ontploffing te laten komen. “Die pagers werden vooral gebruikt door het middenkader van Hezbollah, dus niet de hoogste commandanten, maar ook niet de werkvloer.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

“Een heel groot deel van dat middenkader gaat dit overleven en wordt alleen maar fanatieker in het aanvallen van Israël. Of dit de gewenste veiligheid met zich meebrengt, is zeer de vraag.”

‘Duidelijk een explosief’

Volgens Wijninga zijn er twee theorieën over hoe de piepers tot ontploffing zijn gekomen. De eerste is dat er een explosief over de batterijen is gesmeerd, die tot ontploffing komen wanneer zij opwarmen. “Een andere lezing is dat de explosieven elektrisch, via een signaal dat binnenkwam, direct tot ontploffing zijn gebracht.”

Het moet hoe dan ook een explosieve lading zijn geweest, zegt Wijninga. “Als je kijkt naar de felheid van de explosie, is het niet een explosie van een batterij, die gaat langzamer. Dit is duidelijk een explosief.”

Lees ook:

PvdA-partijvoorzitter wil leden die bestaansrecht Israël ontkennen niet royeren: ‘Ruimte voor discussie’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Kijk de laatste aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer