main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 september 2024 — 10:17

Regeerakkoord gericht op korte termijn? ‘Heeft misschien met houdbaarheid van dit kabinet te maken’

Financieel journalist bij het FD Jean Dohmen kan zich goed vinden in de kritiek die planbureaus hebben op het regeerakkoord. “De focus ligt op de korte termijn en misschien heeft dat te maken met het gevoel van houdbaarheid van dit kabinet”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Jean Dohmen komt het “erg vaak voor” dat in het regeerprogramma staat omschreven dat ‘het nog uitgewerkt moet worden’. “Dat vind ik een zwaktebod, want het gaat om belangrijke onderwerpen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Met de waarschuwing van het CPB, dat op lange termijn de staatsschuld zal oplopen en dat het kabinet met de huidige plannen met flinke tekorten zal kampen, wordt geen rekening gehouden. “De focus ligt op de korte termijn”, concludeert Dohmen. “Misschien heeft het te maken met het gevoel van houdbaarheid van het kabinet, dat ze snel maatregelen willen nemen.”

Politiek observator Thomas van Groningen kan zich goed vinden in de woorden van Dohmen. “Niet iedereen houdt er rekening mee dat dit kabinet de rit uitzit. Men probeert het zoet zo ver mogelijk naar voren te halen en het zuur naar achteren te duwen. Dat is geen gekke tendens als je in zo’n politiek instabiel systeem zit.”

Brussel

Dohmen vindt het “zorgelijk” dat het kabinet te veel anticipeert op een verlaagde afdracht van Brussel. Bijvoorbeeld als het gaat om het realiseren van een opt-out voor migratie, een minder strikt landbouw- en stikstofbeleid en bezuinigingen die worden gemaakt op asiel. “Je moet nog maar afwachten of je dat binnenhaalt.”

Het is “een lange lijst”, volgens Dohmen. “Als je tegelijkertijd ziet dat die tekorten de komende jaren oplopen, moet je uitkijken dat je de begroting niet op drijfzand bouwt. Soms is dat toch een beetje het geval.”

Bezuiniging op onderwijs

Een ander punt van kritiek richt zich op de bezuinigingsplannen op het onderwijs. De vrees is dat het op lange termijn de welvaart van Nederland zal aantasten, wat bijvoorbeeld veroorzaakt kan worden als de universiteiten te veel vernederlandsen. “Je kan je afvragen of Nederland dan nog wel aantrekkelijk is voor buitenlandse docenten en studenten, waarvan een deel in Nederland blijft.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Dohmen vindt dat die personen de economie ook een boost geven. “Er is onvoldoende oog voor de bijdrage en de welvaart die zij leveren. Je wil niet dat wij een wetenschappelijk achterafstraatje in Europa worden en onze universiteiten gaan duikelen op internationale ranglijsten, omdat we er minder toe doen.”

Lees ook:

Frans Timmermans haalt uit naar asielplannen kabinet: ‘Feiten doen er niet meer toe’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer