main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 september 2024 — 12:04

NSC legt bommetje onder asielcrisiswet: ‘Zien wij nu al een kabinetscrisis aankomen?’

Nicolien van Vroonhoven, de vervanger van NSC-leider Pieter Omtzigt, legde gisteren een bommetje onder het plan van het kabinet om een asielcrisis uit te roepen. Politiek observator van WNL Thomas van Groningen verwacht dat dit “absoluut” nog een staartje zal krijgen en mogelijk kan leiden tot een kabinetscrisis. 

Om de instroom te beperken, zet het kabinet in op een asielcrisis. Als er officieel een asielcrisis wordt uitgeroepen, kan het kabinet een noodwet optuigen. De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet, zal zijn licht daarover laten schijnen en met een advies komen.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Bommetje

Het kabinet heeft afgesproken geen uitlatingen te doen over mogelijke uitkomsten en zegt het advies van de Raad van State af te wachten. Van Vroonhoven heeft zich daarentegen wel laten verleiden tot een uitspraak en die komt erop neer dat NSC de wet niet steunt als de Raad van State met een negatief oordeel komt.

Geert Wilders uitte op X zijn ongenoegen. “Ik zou er nog maar eens goed over nadenken”, richt hij zich tot Van Vroonhoven. “Nederland heeft een giga-asielcrisis en die wordt niet opgelost door bij voorbaat al de benen te nemen en te dreigen met een tegenstem van NSC.”

Tekst gaat verder onder X

Daarmee lijkt er door NSC een bommetje te zijn gelegd onder de asielplannen van het kabinet. “We moeten het advies van de Raad van State afwachten, dat is wat wij hebben afgesproken”, reageert BBB-partijleider Caroline van der Plas in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Premier Dick Schoof wilde ook niet ingaan op de vraag: wat te doen als de Raad van State met een negatief advies komt? ‘We zien het dan wel’, is het devies. “Daar zit iets geks in. Je kan toch wel vooruitdenken? Regeren is vooruitzien”, zegt Van Groningen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Hij verwijst naar de Kamerbrief van het vorige kabinet, waarin stond opgeschreven dat het uitroepen van een asielcrisis waarschijnlijk juridisch niet haalbaar is. Om die reden zag Rutte IV ervan af, maar het huidige kabinet ziet het wel als een haalbaar middel om de instroom een halt toe te roepen.

Kabinetscrisis

Ook Kees van der Staaij, die in de Raad van State zit, liet bij Sven op 1 gisteren doorschemeren dat een noodwet mogelijk niet haalbaar is. “En dan willen ze in Den Haag er niet over nadenken wat de politieke realiteit is, als de Raad van State zegt: dit asielplan om een crisis uit te roepen deugt niet. Ben ik nou gek, of zien wij nu al een kabinetscrisis aankomen?”, aldus Van Groningen.

Lees ook:

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer