Dit is de ‘designated survivor’ bij een mogelijke aanslag op Prinsjesdag
Als de bewindspersonen in Den Haag iets overkomt tijdens Prinsjesdag door bijvoorbeeld een aanslag of andere noodsituatie, staat achter de schermen altijd iemand klaar om het stokje over te nemen. Dit jaar is dat minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp, al doet hij daar zelf mysterieus over.
NSC'er Veldkamp is op dit moment in Moldavië, een buurland van Oekraïne, om aanwezig te zijn bij een steunconferentie tegen de Russische agressie. Of hij 'toevallig' in Moldavië is, wil hij niet zeggen. "Ik kan niet bevestigen wat mijn rol is ten opzichte van het Nederlandse systeem op dit moment. Hier ben ik nu samen met collega's uit Duitsland en Frankrijk, om vandaag bijeen te komen met de Moldavische president."
'Designated survivor'
Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet formeel geen mededelingen over deze rol, maar het komt vaker voor dat de minister van Buitenlandse Zaken afwezig is op Prinsjesdag vanwege verplichtingen over de grens. Nog nooit hoefde de designated survivor, ofwel de aangewezen overlevende, terug te keren vanwege een calamiteit.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
De term 'designated survivor' werd populair door de gelijknamige Netflix-serie, met Kiefer Sutherland in de hoofdrol. In Den Haag klonk daarna ook de roep om zo'n aangewezen functionaris.
Veldkamp enige afwezige
Veldkamp vindt het jammer dat hij vandaag niet in Den Haag is. "Ik had graag prachtige hoedjes en een mooie troonrede gezien. Dat mis ik allemaal. U mag zelf uitrekenen hoeveel bewindslieden er niet zijn", doelend op het feit dat hij de enige afwezige is.
Op de vraag of Veldkamp het een eer vindt om de designated survivor te zijn, reageert hij oppervlakkig. "Wat belangrijk is, is dat ik gewoon mijn werk doe. Ook als we een prachtige opening van het parlementaire jaar hebben, staat het buitenland niet stil. Er is onrust, oorlog en onzekerheid in de wereld."
Veldkamp in Chisinau
Op 20 oktober vinden verkiezingen plaats in Moldavië, maar "nu al vindt zware ondermijning van Rusland plaats richting alles wat met de verkiezingscampagne te maken heeft". Dat gaat van cyberaanvallen tot gekochte stemmen, vertelt Veldkamp. "Knokploegen kunnen worden ingevlogen en er kunnen droneaanvallen plaatsvinden om mensen te tonen dat het land niet veilig is. Het is belangrijk om hier te laten zien dat we weerbaar en alert zijn."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
"Het is een echte diplomaat in zijn antwoorden", aldus AD-journalist Jeroen Schmale. "En het is nou niet de meest veilige plek om de designated survivor naartoe te sturen", geeft MKB-voorman Jacco Vonhof mee.