main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 september 2024 — 11:50

Schutter had Donald Trump van afstand kunnen raken: ‘Ramp voorkomen’

Het wapen waarmee een man zondag op enkele honderden meters van Donald Trump kwam, kan iemand van afstand doden. De Secret Service heeft een ramp voorkomen, zeggen generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Trump was zondag op zijn golfbaan in West Palm Beach toen er meerdere schoten werden afgevuurd. De Secret Service ontwaarde de vermeende schutter in de bosjes nabij de golfbaan. Ze vuurden schoten af. De 58-jarige verdachte, Ryan Wesley Routh, liet zijn geweer en twee rugzakken vallen en vluchtte in een zwarte Nissan, maar kon in een nabijgelegen gemeente worden aangehouden. Trump bleef ongedeerd.

“Mijn eerste vraag is: hoe weet die man dat Trump daar is?”, zegt Van Uhm. “Er zijn eigenlijk maar twee mogelijkheden. Of er zit een lek in de agenda van Trump, en dan hebben de veiligheidsdiensten echt een probleem, of de man was daar om te kijken wie er allemaal aan het golfen waren en ziet dan opeens Trump. Dat is heel belangrijk om uit te zoeken.”

“Iemand kan gokken dat Trump op de golfbaan is, maar die kans lijkt mij heel klein”, vult De Kruif aan. Hij vindt dat de poging van Routh “wel iets amateuristisch” had. “Hij laat zijn wapen liggen als hij weggaat. Dat zouden wij nooit doen.”

AK-47

Het gaat om een AK-47-geweer. Daarmee zou hij Trump op afstand uitgeschakeld kunnen hebben, zegt Van Uhm. “Een geoefend schutter vanaf 400 meter. Geen probleem.” De veiligheidsdiensten hebben een ramp voorkomen, zegt de oud-Commandant der Strijdkrachten. “Het is heel knap van de beveiligers dat ze het wapen gespot hebben en gelijk tot actie zijn overgegaan.”

Routh kon tot 500 meter afstand van Trump in de buurt komen, meldt gouverneur van Florida Ron DeSantis op X. Had Trump nog twee holes verder gelopen, dan was hij in het vizier van de schutter gekomen, stellen Amerikaanse media. Na het incident werd de toegang tot de golfclub onmiddellijk afgesloten.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

“De staat Florida gaat zijn eigen onderzoek doen naar de poging tot moord op de Trump International Golf Club”, zei gouverneur DeSantis. Zowel president Joe Biden als vicepresident Kamala Harris, Trumps tegenstander in de presidentsverkiezingen op 5 november, hebben laten weten “opgelucht” te zijn dat Trump veilig is.

‘Spanning voelbaar’

Dit incident volgt slechts twee maanden na een eerdere aanslag op Trump in Pennsylvania, waarbij hij gewond raakte aan zijn oor. Een man in het publiek werd dodelijk getroffen voordat een sluipschutter van de Secret Service de schutter doodschoot. Volgens Amerikakenner Willem Post is de spanning in het land voelbaar. “Het aantal bedreigingen tegen politici is fors toegenomen. Een tweede aanslag in zo’n korte tijd is ongekend.”

Post vraagt zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren. “Sinds die aanslag in Pennsylvania zijn er al meer agenten rondom Trump geplaatst, de veiligheidsmaatregelen zijn verscherpt.” Hij stelt dat het mogelijk tijd is om Trump presidentiële bescherming te bieden, vergelijkbaar met die van president Biden. “Als dat gebeurt, wordt alles afgesloten, zelfs de bosjes rond een golfbaan.”

“Want hoe is het mogelijk dat iemand in de struiken rondom een golfterrein op een paar honderd meter afstand van de president kan komen? Dat is iets wat verder onderzocht gaat worden. Als je Trump presidentiële bescherming gaat geven, zoals president Biden dat ook krijgt, dan wordt alles afgesloten. Dus ook die bossages.”

Schutter wilde vechten in Oekraïne

Routh, de schutter, heeft eerder de bereidheid uitgesproken om in Oekraïne te vechten en sneuvelen. Dat schrijft de krant The New York Times, die hem vorig jaar interviewde voor een artikel over Amerikaanse vrijwilligers in dat land. Hij zei toen ook dat hij Afghaanse militairen wilde rekruteren om deel te nemen aan de Oekraïneoorlog.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

De krant omschrijft Routh als een voormalige bouwvakker die weinig geduld toonde voor mensen die het oneens waren met zijn plannen. Toen een andere strijder hem kritisch had aangesproken op Facebook, merkte hij op: “Die moet neergeschoten worden.”‘

Hij zou in 2022 na aanvang van de Russische invasie van Oekraïne in hoofdletters op X hebben geschreven: “Ik ben bereid om naar Krakau te vliegen en naar de grens van Oekraïne te gaan om te vechten en sneuvelen.”

Uit berichten blijkt dat Routh in 2016 nog op Trump stemde, wat de aanslag extra opmerkelijk maakt. Volgens Amerikakenner Post zal deze gebeurtenis zeker invloed hebben op de presidentsverkiezingen in november, vooral binnen de Republikeinse partij. “De emoties in Amerika lopen hoog op. Dit krijgt onvermijdelijk een politieke lading.”

Lees ook: 

Kabinet na poging aanslag op Donald Trump: ‘Zorgelijk’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer