CDA en D66 liggen dwars over btw-verhoging op sport: ‘Boete op bewegen moet van tafel’
De aangekondigde btw-verhoging van 9 naar 21 procent op sport mag geen doorgang vinden, bepleiten oppositiepartijen CDA en D66. Gaat het kabinet niet overstag, dan halen de coalitiepartijen geen meerderheid voor de plannen in de Eerste Kamer. "We willen dat de boete op bewegen van tafel gaat", zegt D66-leider Rob Jetten in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Zeven miljoen Nederlanders genieten wekelijks van sporten en bewegen. Daarom vindt Jetten de btw-verhoging een ongehoorde maatregel. CDA en D66 krijgen steun van alle sportkoepelorganisaties, zegt de D66-bewindsman.
D66 legt deze week een plan op tafel om de belasting op e-sigaretten en alcohol licht te verhogen. "Daar halen we 200 miljoen euro mee op, om de btw op sport op het huidige niveau te houden. Daarmee heb je een sluitende begroting, zonder de boete op bewegen", aldus Jetten.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Kabinet heeft acht zetels tekort
"Er is gekozen voor een kabinetsvorm, waarin de coalitie in de Eerste Kamer structureel acht zetels tekort heeft", vertelt voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn. Dat is niet nieuw. "Ook de kabinetten Rutte I tot Rutte IV hadden bijna nooit tegelijkertijd een meerderheid in beide Kamers."
Deze constructie komt het democratische bestel ten goede, aldus Bruijn. "De oppositiepartijen komen hierdoor meer aan bod. Daar zitten ook kiezers achter die zorgen hebben. Er moet nu meer naar ze geluisterd worden." Zolang het land door een minderheid niet onbestuurbaar wordt, "is het een heel mooi effect".
Tekort aan zetels niet nieuw
Een tekort aan zetels in de Eerste Kamer is niet nieuw. In het kabinet Rutte IV kwam de coalitie zes zetels tekort in de Eerste Kamer. "Vanuit het kabinet gezien zullen ze in het huidige kabinet meer linksaf moeten slaan. Dan kom je uit bij de SGP, Forum van Democratie, JA21, 50Plus en eventueel CDA. En verderop richting GroenLinks/PvdA. En dat 250 keer per jaar. Ik wens het kabinet veel succes", zegt Bruijn.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Naast sport zijn boekenliefhebbers ook de pineut. Nederlanders gaan 21 in plaats van 9 procent btw over boeken betalen. Wel compenseert het kabinet het primair en voortgezet onderwijs voor het aanschaffen van duurdere (school)boeken, in het kader van blijven investeren in het verbeteren van lezen, schrijven en rekenen. Ook op deze btw-verhoging is veel kritiek.
Daarnaast is ook de kunst-, cultuur- en mediasector de dupe van de geplande btw-verhogingen. Ook wordt een btw-verhoging doorgevoerd voor logies, waardoor de prijzen van hotelkamer en vakantiehuisjes stijgen met 11 procent per 2026.