Migratie-expert noemt drie ideeën om asielinstroom in Nederland te beperken
Voor migratie-expert Dr. Jan van de Beek zijn er drie mogelijkheden voor het kabinet om de asielinstroom te beperken: ontmoedigen, het Australisch model volgen of het asielrecht fundamenteel aanpakken.
In veel Europese landen is migratie momenteel een belangrijk thema. Duitslang voert vanaf maandag weer grenscontroles uit. Daarnaast sturen de oosterburen criminelen terug naar het land van herkomst en verliezen mensen hun vluchtelingenstatus als zij naar hun thuisland op vakantie gaan. Volgens Van de Beek zijn dit allemaal maatregelen die in Nederland ook "zeker kunnen" en "terecht zijn".
Drie voorbeelden
Vaak wordt over dit soort maatregelen gezegd dat ze juridisch onhaalbaar zijn. Nederland is immers verbonden aan Europese- en internationale wet- en regelgeving. Als een maatregel in strijd is met een verdrag, zet de rechter een streep door het voorstel.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Van de Beek ziet drie mogelijkheden die wel kunnen, zonder dat een rechter eraan te pas komt. Te beginnen met wat het kabinet nu doet: ontmoedigen. "Met een streng beleid hoopt het kabinet de instroom te verminderen. Dat moet ook, want ze willen daar resultaat in zien", zegt hij in WNL Op Zondag op NPO 1.
Luister WNL Op Zondag nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.
Als tweede haalt de migratie-expert het Australisch model aan, wat in zijn ogen een "meer fundamentele oplossing" is. Het model houdt in dat een derde land wordt aangewezen om asielzoekers tegen betaling op te nemen. "Het is een goede oplossing, omdat het een soort mythe is dat asielzoekers allemaal op zoek zijn naar veiligheid", zegt Van de Beek.
Het resultaat van dit model? "Op het moment dat je mensen veiligheid geeft in een derde land waar je niet de welvaart hebt van Australië, stort het animo gewoon helemaal in."
Meer WNL Op Zondag van Omroep WNL zien? Dat kan op NPO Start.
De laatste optie is "het fundamenteel aanpakken van het asielrecht". Dat kan volgens Van de Beek door asiel regionaal in te richten. Hij legt uit: "Europa neemt verantwoording voor de Europese regio, de Arabische Liga voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de Afrikaanse Unie doet dat voor de rest."
Culturele verschillen
Dat er veel te doen is om migratie, heeft vaak te maken met dat de integratie slecht verloopt. Daar heeft Van de Beek een verklaring voor. "Je ziet het in Nederland ook: de asielmigranten die je binnenlaat, komen overwegend uit Afrika en het Midden-Oosten. Als je kijkt naar normen en waarden en cultuur, is dat het gebied dat het verst verwijderd is van Noordwest-Europa."
Die grote culturele afstand "manifesteert zich in dat de integratie van die groep heel slecht verloopt".