main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 september 2024 — 10:56

Wouter de Winther: ‘Pieter Omtzigt is verstorende factor in het landsbestuur’

De mentale gesteldheid en het gedrag van NSC-leider Pieter Omtzigt moeten ter discussie staan. Dat zegt Wouter de Winther, politiek commentator van De Telegraaf, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij is een dominante en eigenlijk verstorende factor in het landsbestuur.”

Omtzigt zal volgende week ontbreken bij het belangrijke debat over de plannen van het kabinet op Prinsjesdag. Hij doet tijdelijk een stap opzij om gezondheidsredenen en laat zich vervangen door vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven. Omtzigt kondigde zijn afwezigheid aan via X en sprak over een een intensief jaar, waarin hij om zijn gezondheid te beschermen, een stap opzij zet. Drie jaar geleden was hij als CDA-Kamerlid al eens lange tijd uit de roulatie door een burn-out.

Volgens De Winther is het belangrijk om te praten over de persoon Omtzigt, die in de Haagse wandelgangen al langer vraagtekens oproept. In zijn podcast Afhameren sprak de journalist eerder dit jaar openlijk over Omtzigts gedrag. Enkele jaren geleden berichtte hij al over “grote conflicten” binnen het CDA “en de manier waarop Pieter Omtzigt zich achter de schermen gedroeg”.

De journalist stelt dat alleen De Telegraaf deze verhalen naar buiten bracht. “De details waren zó onthutsend dat veel collega’s achteraf zeiden: ‘Dat wisten wij ook.’ Maar ik vraag me af: waarom heb je het dan niet verteld? Veel collega’s waren er blijkbaar wat minder behoeftig naar.”

Volgens De Winther komt dit waarschijnlijk doordat het meer over de persoon Omtzigt ging dan over de inhoud. Toch is zijn gedrag van belang, stelt hij: “Het is relevant als het om het landsbestuur gaat. Hij is daar zo’n dominante en eigenlijk verstorende factor in… Je verzwijgt het voor je lezers, kijkers en luisteraars op het moment dat je er niet over bericht.”

De twijfels over Omtzigt worden inmiddels steeds vaker uitgesproken, merkt De Winther op. Zelfs binnen de coalitie gaan er geluiden op. “Caroline van der Plas maakte bijvoorbeeld van haar hart geen moordkuil meer, omdat zij het niet meer voor haar rekening wil nemen.”

Begrotingsnacht

Tijdens de veelbesproken begrotingsnacht, waarin fractieleiders van de coalitiepartijen bijeenkwamen om te onderhandelen over de Miljoenennota, zou Omtzigt urenlang onvindbaar zijn geweest. Dit soort incidenten kunnen volgens De Winther niet onbesproken blijven. “Je zit voor het minste of geringste alweer tot vier uur ’s nachts letterlijk te klaverjassen. Dat heb ik ook nog nooit meegemaakt.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Hij gaat verder: “Omtzigt was drie uur lang zoek, begreep ik van een van de coalitieleiders, omdat hij het toch moeilijk vond om beslissingen te nemen over iets wat relatief overzichtelijk was. De economische cijfers zijn best goed. Als je dan nu al tot diep in de nacht over de begroting aan het bakkeleien bent, wat ga je dan doen op het moment dat het echt spannend wordt?”

De Telegraaf meldde vorige week dat Omtzigt tijdens de begrotingsnacht zou hebben gehuild en geschreeuwd. Omtzigt gaf in het programma Café Kockelmann toe dat hij harde woorden had gesproken. “Mensen moeten wennen aan het feit dat ik stevig mijn standpunten op tafel leg”, zei Omtzigt.

Van der Plas

Ondertussen dreigt BBB-leider Van der Plas de politiek te verlaten als de veestapel op een moment gedwongen moet krimpen. “Als er gedwongen krimp is, dan ben ik weg. Daar kan ik niet mee leven.” Van der Plas maakt de opmerking in reactie op uitgelekte plannen van haar partijgenoot minister Femke Wiersma (Landbouw).

Volgens De Telegraaf presenteert zij vrijdag een plan waarin staat dat dierrechten worden afgeroomd bij de verkoop van bedrijven buiten de familie. Daardoor zal de veestapel vanzelf kleiner worden, maar volgens Van der Plas is dat geen voorbeeld van dwang. “Ga nou gewoon goed kijken wat het nou betekent. Voor een heleboel boeren zal dit helemaal niet gelden.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Hoewel politiek Den Haag nog geen twee weken terug is van reces, is het alle hens aan dek volgens De Winther. “Ik zit nu twintig jaar in Den Haag. Ik zeg het de laatste tijd misschien iets te vaak, maar ik heb zoiets nog nooit meegemaakt.”

Lees ook: 

Omtzigt (NSC) bevestigt boosheid tijdens begrotingsnacht: ‘Het gaat mij aan het hart’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer