main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 september 2024 — 11:44

Michel van Egmond wil imago van boeken onder jongeren verbeteren: ‘Alsof ze levertraan moeten slikken’

De Boekenweek van Jongeren begint vandaag en daar hoort uiteraard een geschenk bij: 3PAK. Daar staan drie verhalen in, waarvan bestsellerauteur Michel van Egmond er één voor zijn rekening neemt: Bus 41. Op deze manier hoopt Van Egmond zijn steentje bij te dragen om het imago van boeken onder jongeren te verbeteren. 

Toen Van Egmond gevraagd werd een stukje in het boek te schrijven, moest hij even nadenken of hij zijn stijl en inhoud moest aanpassen aan jongeren. “Nee, ik moet schrijven zoals ik altijd schrijf”, kwam hij tot de conclusie.

Hooligans

Stichting CPNB wilde dat Van Egmond over een sportonderwerp zou schrijven. “Als het goed is komt dit bij honderdduizend jongeren terecht. Daar zitten ook veel tussen die niks met sport hebben, dus ik moet het niet over de buitenspelval en vleugelbacks gaan hebben.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Van Egmond besloot zijn stuk te wijden aan de voetbalsupporter. “Over mensen die het voetbal heel serieus nemen; de excentriekelingen onder de supporters.” Uiteindelijk mondde het uit in een stukje over hooligans. “Een groep supporters waar ik mijn hele leven met een grote boog omheen ben gelopen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bus 41

Van Egmond schrijft over een ervaring van vroeger, toen hij in een vliegtuig – en later ook bus – terechtkwam richting Engeland, met allerlei voetbalsupporters. “Dat was wel een spannend avontuur en daar heb ik over geschreven.”

Het gaat in het bijzonder over bus 41, waar Van Egmond in belandt. “Het was zeker niet rustig in die bus”, zegt hij. “Er stonden 40 bussen op supporters te wachten: 39 hele nieuwe bussen en één hele oude bus waar niks aan kapot kon. Daar moesten de hooligans in zitten, en ik. Dat was bus 41.”

Imago verbeteren

De Boekenweek van Jongeren is bedoeld om het imago van boeken onder jongeren te verbeteren. Het gaat dan om de leeftijdscategorie van 15 tot 18 jaar. Dat deze groep weinig leest, is volgens Van Egmond overigens een misverstand. “Dat doen ze wel degelijk, maar aan het imago kan wel iets gebeuren.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Van Egmond maakt op geheel eigen wijze een vergelijking. “Voor een aantal jongeren staat het lezen van een boek gelijk aan een bezoek aan de tandarts of het innemen van levertraan. Je weet dat het goed voor je is, maar het is niet echt lekker en leuk. Daar moet wat aan gedaan worden.”

De bestseller auteur heeft er vertrouwen in dat het goedkomt, “maar dan moeten volwassenen zich er niet te veel mee bemoeien en jongeren het zelf laten uitzoeken”. Belangrijk punt daarin is wel dat de boeken – in de bibliotheek of gewoon thuis – beschikbaar moeten zijn, voor wanneer jongeren geïnteresseerd raken in lezen. “Dan zie ik de toekomst zonnig tegemoet.”

Gratis

De auteurs naast Van Egmond zijn Astrid Boonstoppel met ‘Dingen die ik haat’ en Sholem Rezazadeh met ‘Een berg zwijgen’. Het boek 3PAK is gratis af te halen in boekhandels en bibliotheken en wordt ook op scholen gratis uitgedeeld.

Lees ook:

1 op 3 kinderen dreigt laaggeletterd van school te gaan: ‘Ik zit liever op m’n telefoon’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer