main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Redding na de Ramp - 12 september 2024 — 10:48

Na de aardbeving op Haïti leefde de 3-jarige Widlem tien dagen op straat: ‘Geen eten en drinken’

”We waren doodsbang. We wisten niet wat ons overkwam.” De inmiddels 18-jarige Widlem woonde bijna vijftien jaar geleden in een kindertehuis in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince toen het noodlot toesloeg. Een allesverwoestende aardbeving veegde het tropische eiland zowat van de kaart. Zo’n 230.000 mensen kwamen om het leven. Het ooit zo levendige Port-au-Prince veranderde in een mortuarium. De levenden sliepen tussen de doden. Zo ook Widlem.

”Omdat de bovenste etage van het kindertehuis was ingestort, moesten we allemaal op straat wonen. Tien dagen zaten we zonder eten en drinken. Daarna kwamen er pas mensen uit allerlei landen om ons te helpen, vooral uit Nederland”, vertelt hij in de WNL-serie Redding na de Ramp.

Widlem was anderhalf jaar eerder door zijn biologische opa en oma naar het kindertehuis gebracht. Zijn Nederlandse adoptiemoeder stond op het punt om hem op te halen. ”Ik werd wakker gemaakt met het nieuws dat er iets heel heftigs op Haïti was gebeurd. Ik schrok me helemaal rot”, weet moeder Henriëtte nog goed.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Paranoïde

Ze vervolgt: ”We wisten niet of Widlem en de andere kinderen nog leefden. Na 24 uur kwam het verlossende bericht. Alle bewoners hadden de ramp overleefd, maar waren dakloos. Haïti is normaal al niet zo veilig, maar na zoiets al helemaal niet meer…”

Widlem kan zich de tien dagen op straat niet meer levendig herinneren, maar kampt nog altijd met gevolgen van de ramp. ”Ik wil altijd slapen met geluid op de achtergrond, de televisie aan. Dat voelt veilig. Dan weet ik dat ik alert kan zijn als er iets gebeurt. Je zou het paranoïde kunnen noemen, maar het is een trauma.”

De kinderen uit het tehuis zijn met een vliegtuig naar Nederland gebracht. Nederlanders militairen hebben zich tot die tijd over de groep ontfermd. De stoere mannen kregen elk één kind toegewezen. Widlem wil de militair die voor hem zorgde graag ontmoeten. ”Zonder die actie was ik waarschijnlijk morsdood geweest. Ik hoop dat hij veel dingen kan invullen, maar wil ook weten hoe hij de dagen beleefd heeft.”

Wie was Widlems redder in nood? Kijk deze uitzending van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Lees ook:

Zo overleefde Stephan de dodelijkste naoorlogse scheepsramp in Europa

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer