main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 september 2024 — 10:44

Mes in veestapel in strijd tegen mestproblematiek: ‘Ironisch dat een BBB-minister hiermee komt’

Niet alleen melkveehouders, maar ook varkens- en kippenboeren zullen hun veestapel moeten verkleinen om de mestcrisis aan te pakken. Volgens De Telegraaf komt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag met ‘een ingrijpend mestpakket’ dat de hele agrarische sector veel pijn gaat doen. ”Terwijl BBB eerder nog het hardst stond te schreeuwen dat we Brussel om een uitzondering moesten vragen”, zegt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen.

Vandaag wordt de boerensector in een vertrouwelijk overleg bijgepraat over de krimpplannen die vrijdag worden gepresenteerd. Wiersma’s voorganger Piet Adema (CU) heeft de voorbereidingen voor het ‘mestpakket‘ in werking gezet. Naast een nieuwe ‘brede’ opkoopregeling voor boeren, worden ook fosfaat- en dierrechten afgeroomd.

”Als boeren hun vee gaan verhandelen, wordt 30 procent van hun rechten afgeroomd. Boeren hebben die rechten nodig om vee te kunnen houden. Op die manier wil Wiersma de veestapel doen krimpen”, legt Ester de Snoo, hoofdredacteur van het agrarisch weekblad Nieuwe Oogst, uit, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Hoewel de percentages iets naar beneden zijn bijgesteld en deze mestcrisis vooral melkveehouders raakt, zullen ook varkens- en kippenboeren te maken krijgen met veel strenger beleid.

Ironisch?

”Het is belangrijk dat er wat gebeurt”, vervolgt De Snoo. ”Boeren lopen echt tegen de hoop. Ze zijn dit jaar vier keer zoveel kwijt om van hun mest af te komen. Dan moet je denken aan 25.000 tot 30.000 euro. Dat is echt fors meer dan ze gewend waren. Dat gaan ze niet volhouden.”

Politiek verslaggever Van Viegen vindt het ”ironisch” dat juist deze minister met flinke maatregelen komt. ”Toen minister Adema dit voorstelde, stond BBB het hardst te schreeuwen dat dit niet kan en dat we naar Brussel moesten met de vraag om uitstel. Nu blijkt dat er écht iets moet gebeuren.”

Het strenge pakket waarmee de BBB-minister komt, zorgt niet voor hoongelach bij het CDA, verzekert raadslid Harmen Krul. Op de vraag of bepaalde partijen de kiezer een worst voorgehouden hebben, antwoordt de politicus echter: ”Sommige partijen gaan voorbij aan het feit dat zaken complex zijn. Je kunt wel roepen dat het anders moet in Europa en we een uitzondering moeten krijgen, maar dat in de realiteit waarmaken is verrekte lastig.”

Lees ook:

‘Geef niet de zzp’er de schuld van de tekorten in de zorg, dat is de schuld van het systeem’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer