main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 september 2024 — 13:14

Sinan Can traceert in nieuwe docuserie de route van beruchte moordwapens

In de documentaireserie De Wapenroute ontdekt Sinan Can welke route wapens hebben afgelegd die zijn gebruikt voor schokkende moorden in Nederland. Dat wereldje blijkt een stuk grimmiger dan gedacht. “Elk wapen rolt in een fabriek legaal van een band. De scheidslijn van legaal naar illegaal is erg dun”, zegt Can in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Drie moorden, drie verschillende wapens. In de docuserie ontdekt Can welke route de wapens precies hebben afgelegd die zijn gebruikt om politicus Pim Fortuyn, misdaadverslaggever Peter R. de Vries en filmmaker en columnist Theo van Gogh te vermoorden. “Het zijn ontwrichtende moorden. Wat je persoonlijk ook van deze mensen vindt, het raakte mij heel erg. Ik wil niet in een land leven waar een politicus wordt vermoord.” De motivatie om te achterhalen waar deze wapens vandaan kwamen, was voor Can groot.

Moordwapen Fortuyn

Het moordwapen van Fortuyn is in Noord-Spanje gemaakt door een bedrijf dat failliet is gegaan. De wapens hebben ze vervolgens aan Belgen verkocht, die het op hun beurt doorverkochten aan een andere partij, ontdekte Can. “Op gegeven moment gaan de wapens van de legaliteit naar de illegaliteit. Ze zwerven tien jaar rond, om uiteindelijk gebruikt te worden om Fortuyn te vermoorden.”

Volkert van der Graaf schoot politicus Fortuyn dood op het Media Park in Hilversum in 2002. Oog in oog met het vuurwapen besefte Can dat de moord op Fortuyn de is ommekeer geweest voor politieke spanning in Nederland. “Daarvoor waren er geen politieke moorden. Nu moeten burgemeesters in het buitenland onderduiken en Officieren van Justitie in gepantserde auto’s rondrijden.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

“De doos van Pandora ging met deze moord open”, zegt Can. “Dit was tweeëntwintig jaar geleden ongewoon en on-Nederlands. Nu zijn we het allemaal normaal gaan vinden, door wat wij hebben meegemaakt.”

Wapens uit Oekraïne

Momenteel worden wapens die in de oorlog in Oekraïne worden gebruikt, in de illegaliteit door heel Europa teruggevonden. Dit fenomeen is Can niet onbekend. “In de Joegoslaviëoorlog kwam een groot deel van de wapens in Europa terecht. Zeventig tot tachtig procent van de liquidaties in Europa zijn in die periode gepleegd met een wapen afkomstig uit deze oorlog.”

Momenteel zijn in Oekraïne negen miljoen wapens in omloop. “Het is goed handelswaar, gaat lang mee en je kan er geld aan verdienen. Je ziet dat de eerste wapens al weglekken uit Oekraïne naar de criminaliteit in Europa.” In Frankrijk, Duitsland en Zuid-Spanje zijn deze wapens inmiddels al aangetroffen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Can roept de NAVO op om niet te wachten tot de oorlog in Oekraïne is afgelopen, maar om met plannen te komen om deze wapenhandel een halt toe te roepen. “We moeten nu nadenken wat te doen en een plan maken. Bouw bijvoorbeeld een smelterij en gooi daar alle wapens in.”

De eerste aflevering van De Wapenroute is woensdagavond 11 september om 20.25 te zien op NPO 2.

Lees ook:

3.000 wapenbezitters niet gecontroleerd, systeem schiet tekort: ‘Probleem zit in hele keten’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer