main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 september 2024 — 10:41

Rivaliteit tussen Nederland en Duitsland vroeger anders dan nu: ‘Sentiment van Duitsers haten is er niet meer’

Het Nederlands elftal staat vanavond om 20.45 uur in de Nations League tegenover aartsrivaal Duitsland. Althans, dat was vroeger zo. “De rivaliteit is er eigenlijk niet meer. We zien Duitsland vooral als een groot voetballand waar je heel graag van wint”, zegt sportverslaggever van NU.nl Rypke Bakker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Voor Bakker voelt Duitsland niet meer als de aartsvijand. “Het is niet anders dan dat je graag wint van Frankrijk, Argentinië of Brazilië. Het hele sentiment van Duitsers haten is er niet meer.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Op straat krijgt Bakker bijval van een jonge man. Voor hem is de rivaliteit “meer dan normaal, maar niet zoals jaren geleden”. Een oudere vrouw is het daar niet mee eens. “Duitsland? Daar zit wel een hoop verdriet tussen. Op mijn leeftijd speelt die rivaliteit nog wel.” Een Duitser erkent dat gevoel. “Er is wat rivaliteit vanwege de oorlog, maar dat is alweer 80 jaar geleden.”

Hoe de rivaliteit begon

De rivaliteit tussen Nederland en Duitsland als voetbalnaties kent twee ijkpunten, zegt Bakker. De eerste was in 1974, toen Oranje de WK-finale verloor van gastland West-Duitsland. “Wij speelden totaalvoetbal en toen kwamen de Duitsers in de finale, waarvan wij het beeld hadden van vreselijk voetbal en schwalbes.” De uitkomst is bekend: West-Duitsland won met 2-1 en “ontnamen ons de grootste voetbaltriomf ooit”.

Toentertijd voelden de spelers nog wel veel rivaliteit richting de Duitsers. Heel gek was dat niet, slechts 30 jaar na de oorlog en een speler in de selectie – Willem van Hanegem – die zijn vader verloor tijdens de oorlog. “Er zat bij de spelers heel veel oud sentiment.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Veertien jaar later kwam 1988. “De grote wraak van het Nederlands elftal. Met spelers die destijds in 1974 stonden te huilen, omdat Nederland de finale verloor.” In de selectie van bondscoach Rinus Michels heerste echt een gevoel van ‘wij gaan de Duitsers pakken’. “Dat liep een klein beetje uit de hand, maar uiteindelijk wonnen we wel.”

Kont afvegen

Een van die momenten waarbij het een beetje uit de hand liep, heeft te maken met de huidige bondscoach van Oranje: Ronald Koeman. Toen Nederland in 1988 de halve finale West-Duitsland uitschakelde, ruilde Koeman na de wedstrijd van shirt met Olaf Thon. Een fotograaf wist net het moment vast te leggen dat Koeman zijn kont afveegde met het shirt van Thon. “In Duitsland vonden ze dit niet leuk”, weet Bakker. “Daar heeft Koeman wel spijt van.”

Twee jaar later haalde West-Duitsland weer zijn revanche door op het WK van 1990 Nederland in de achtste finale uit het toernooi te knikkeren. Wederom een bekend fotomoment zorgde voor gefronste wenkbrauwen: Frank Rijkaard die spuugt naar Rudi Völler. Beide spelers kregen die wedstrijd overigens een rode kaart. “Die wedstrijd leidde tot rellen in Nederland. In Kerkrade gingen mensen in het grensgebied zelfs op de vuist met elkaar. Zo was die tijd, maar dat kun je je nu niet meer voorstellen.”

Memphis Depay

Oranje won het eerste duel in de Nations League met 5-2 van Bosnië-Herzegovina. De oosterburen speelden met 5-0 Hongarije van de mat. Het belooft een spannende wedstrijd te worden in de Johan Cruijff Arena, zonder Memphis Depay.

De bondscoach doet nu geen beroep op Depay, omdat de aanvaller nog geen nieuwe club had gevonden nadat zijn contract bij Atlético Madrid afliep. Depay heeft zojuist zijn transfer afgerond naar het Braziliaanse Corinthians. “Het is een leuke stap naar een fantastisch voetballand”, zegt Bakker enthousiast. “Corinthians is een hele grote club, met een enorme voetbalcultuur en voetbalsfeer. Daar hoort Memphis thuis.”

Tekst gaat verder onder X

Corinthians heeft een grote naam in Brazilië, maar heeft de glorietijden ver achter zich. De club kampt met financiële problemen en verkeert in degradatienood. “Hij stapt op een slecht moment in”, geeft Bakker toe.

Mocht Depay het tij keren in Zuid-Amerika, dan blijft hij in beeld voor Oranje. “Dat is wat Koeman heeft gezegd. Het is geen Saoedi-Arabië. Dit is een competitie van een hoger niveau”, doelt Bakker op Steven Bergwijn, die wel in het vliegtuig stapte naar de zandbak en door de bondscoach werd afgeschreven.

Lees ook:

Nieuwe trend verovert snackliefhebbend Nederland: de polderdel

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer

Hoofdeconoom over waarom we niet moeten juichen over de koers van de Nederlandse economie

Hoewel de Nederlandse economie zich snel heeft hersteld na de enorme krater die corona achterliet, is dat nog geen reden om te juichen volgens Ester…

Lees meer

Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer