Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Geef niet de zzp’er de schuld van de tekorten in de zorg, dat is de schuld van het systeem’

Floortje van Gameren

Een veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp'ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. "Onterecht", vindt Nadine Klokke, CEO van Knab: "Dit is de schuld van het systeem."

Beroepsgroepen zoals de zorg kennen steeds meer zzp'ers. Dat heeft vooral te maken met het zelf kunnen indelen van de dagen waarop gewerkt wordt en een betere beloning. Al jaren heerst grote ontevredenheid op de werkvloer van de zorg over extreme werktijd en lage lonen. Zorgmedewerkers zien zich om die reden dan ook genoodzaakt om te gaan 'ondernemen'.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

En dat is tegen het zere been van velen in die sector. De stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ), is niet te spreken over het grote aantal zzp'ers: "Onze cliënten krijgen steeds vaker te maken met wisselende zorgmedewerkers, mensen die ze niet kennen. En dat terwijl ze zich letterlijk en figuurlijk moeten blootgeven. Het kan nu zo zijn dat de ene week iemand ze komt wassen, en dat het de andere dag of week weer iemand anders is. Dat wil niemand. Een deel van onze doelgroep begrijpt het ook niet. Een bewoner vroeg zich af waarom mensen niet bleven: ‘Vinden ze ons niet lief genoeg?’ Dat ging me door merg en been", aldus bestuurder Jody Cath tegen het Eindhovens Dagblad.

'Zzp'er is niet de schuldige'

Nadine Klokke van Knab, de bank voor zzp'ers, snapt deze gedachtegang, maar vindt met de vinger wijzen naar zzp'ers onterecht. "Waarom wordt er niet gekeken naar de reden waarom mensen gaan zzp'en in de eerste plaats? Het is onterecht om de schuld van de tekorten in de zorg maar op het bordje van de zelfstandigen te gooien. Er is zoveel meer aan de hand", aldus Klokke in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Luister de podcast:

Zo zou er in de eerste plaats naar de arbeidsvoorwaarden van personeel in vaste dienst moeten worden gekeken. Meer invloed op roosters, meer uren of betere secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen er volgens eerder onderzoek al voor zorgen dat mensen stoppen met zzp'en en terug in loondienst gaan.

Buikpijnjaar

Maar of dat gaat veranderen, is nog maar de vraag. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de wet op schijnzelfstandigheid beter handhaven. Verschillende zorgorganisaties hebben om die reden al aangekondigd volledig te gaan stoppen met zzp'ers. SWZ is daar een voorbeeld van. Het is niet vanzelfsprekend dat zzp'ers dan teruggaan in loondienst, aldus arbeidsjurist Niels van der Neut. "Hier schuilt een onderschat gevaar in." Of zorgbestuurders dat zelf inzien, is nog maar de vraag. "Het wordt een buikpijnjaar", is het enige wat SWZ-bestuurder Cath daarover te melden heeft.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau