Onze nationale vogel op sterven na dood: hierdoor kan de grutto niet gedijen
De grutto, de nationale vogel van Nederland, is met uitsterven bedreigd. Nederland krijgt van Brussel nog twee weken de tijd om de vogel te redden. “Het is zo’n gezellige vogel. Die zouden wij niet willen missen”, zegt gruttoboer Murk Nijdam in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Om zijn steentje bij te dragen, paste Nijdam zijn land met behulp van subsidies aan. “Ik heb het waterpeil verhoogd, een plas dras aangelegd en ik ben later gaan maaien”, somt hij op. Ook is het grasland voorzien van meer bloemen en kruiden, wat dan insecten moet aantrekken, waar de kuikens weer van leven.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Populatie daalt
In zijn eentje kan Nijdam de sterfte niet tegengaan. Tussen 1980 en nu is de populatie gedaald van meer dan honderdduizend paren, naar enkele tienduizenden. De Europese Commissie is ook op de hoogte van deze negatieve trend en heeft Nederland op de vingers getikt. Dat de EU zich hiermee bemoeit, is omdat Nederland veel subsidiegeld uitgeeft om de weidevogel te beschermen. “Maar als er geen resultaat uit komt, is het dan staatssteun dat illegaal is?”, vraagt boswachter Arjan Postma zich af.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Aan de investeringen ligt het dus niet, maar waardoor neemt de grutto-populatie dan toch af? “Omdat we voor een groot deel de grutto op het boerenland hebben. Het wordt steeds moeilijker om de grutto te combineren met een modern boerenbedrijf”, verklaart Postma.
Te weinig insecten
“In te veel gebieden is het grasland of biotoop voor de weidevogel niet genoeg op peil”, uit de boswachter zijn kritiek. “Een jonge grutto heeft tienduizend insectjes per dag nodig, want hij moet in zes weken volwassen worden.”
Ook al gaat het om zeer kleine insecten, zij hebben ook een goed leefoppervlak nodig. Zoals een kruidenlandschap, met kruiden die niet alleen in gras zitten. “Als je dat grasland niet hebt, kun je de grutto met duct tape vastplakken, maar als de insecten er niet zijn…”
“Het gras moet schraal zijn waar insecten in zitten, maar van kruidenrijk hooiland met heel veel insecten en veel insecteneters, zijn wij overgegaan naar een eiwitrijk grasland”, gaat Postma verder. Het gevolg is dat de grutto’s een stapje terug deden. Daar hebben we een andere vogel voor in de plaats gekregen. “Ganzen, want dat zijn graseters.”
Is het nog te redden?
Het is dus slecht gesteld met de grutto, maar het is nog niet het einde. “We moeten ons concentreren op plekken waar het echt goed zou kunnen gaan. Omdat het compromis moeilijk is te vinden, moeten we ons meer concentreren op reservaten”, geeft Postma als advies. “Er zijn mensen die dat in hun eigen bedrijf al proberen te doen, maar over de hele linie is er steeds minder ruimte.”
De mensen thuis kunnen ook een handje helpen, zegt Postma. Zoals meedoen aan vogeltellingen of boereninitiatieven. “Je kan ook gruttovriendelijke melk kopen. Er is een hoop te doen, maar de lat moet een stuk hoger liggen.”
Lees ook:
Hoekstra over toekomstige portefeuille: ‘Het economische domein en handel past bij mijn achtergrond’
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Is vintage nog een koopje?
Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?
Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.
Diefstal in de thuiszorg
Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor?
De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.
Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…
Lees meerEén op de vijf mensen die afhankelijk is van een hulpmiddel, zoals een rollator of geleidehond, mag soms ergens niet naar binnen, terwijl dit wel…
Lees meerMogelijk zijn ook foto’s of afbeeldingen, die worden gebruikt in visitekaartjes van de politie, buitgemaakt bij de recente hack. “Voor collega’s in heimelijke functies is…
Lees meerNa 22 grandslamtitels, houdt de voormalig nummer één van de wereld en absolute gravelkoning Rafael Nadal het na dit tennisseizoen voor gezien. De 38-jarige Spanjaard…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk wil maximaal 40.000 migranten per jaar toelaten, maar haalt tegelijkertijd hard uit naar de strenge migratieplannen van de PVV. Die zijn “zeer…
Lees meerDe SP moet een duidelijker standpunt innemen wat betreft migratie, vindt de achterban. Dat stelt SP-leider Jimmy Dijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Als…
Lees meerDe woningbouw staat op veel plekken stil vanwege de stikstofproblematiek, terwijl het tekort aan betaalbare woningen toeneemt. Is er een betaalbare innovatieve oplossing om de…
Lees meerRuim duizend politiemedewerkers hebben hun zorgen geuit over de recente hack bij het meldpunt dat naar aanleiding daarvan in het leven werd geroepen. Dat meldt…
Lees meerNederland is maar zelden strenger dan de Europese Unie vraagt, constateren ambtenaren. Het kabinet gaat er prat op van onnodig strenge regels bovenop de Europese…
Lees meerDe bezuiniging van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet van tafel, vindt bijna de voltallige oppositie. Een…
Lees meerNAVO-topman Mark Rutte maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen dat de Amerikaanse steun aan Oekraïne wegvalt als Donald Trump weer president wordt van de…
Lees meerDe huizenprijzen zijn in het derde kwartaal opnieuw gestegen, nadat die in het tweede kwartaal al een nieuw record hadden bereikt. Dit meldt de Nederlandse…
Lees meerOp een onbewoond eiland, Ik heb zo wa- wa- wa- waanzinnig gedroomd en Als ik de baas zou zijn van het journaal. Iedereen kan ze…
Lees meerDe cyberaanvallen die Nederland de afgelopen maanden troffen, onder meer bij de politie, zijn een “wake-up call”, zegt directeur van het Nationaal Cyber Security Centrum…
Lees meerHet kabinet zoekt naar een manier om een noodwet op te tuigen om de migratiestroom in te perken. Voormalig VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra adviseert het kabinet…
Lees meer